Hylke Bonnema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen. Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst.
Voel je vrij het artikel te bewerken. Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.

Hylke Bonnema (Leeuwarden, 10 oktober 1974) is een familie opsteller, meditatie leraar en van huis uit lichaamsgericht psychotherapeut. Hij heeft zijn naamsbekendheid verworven als 'Meester Opsteller' van Het Nieuwe Opstellen. Het Nieuwe Opstellen is een vorm van Familieopstellingen en Systeemtherapie. Naast het organiseren van retraites leidt hij al meer dan 20 jaar mensen op tot systemisch coach.[1]

Hylke is jaren meegelopen met zijn leraar Bert Hellinger, na de dood van Bert Hellinger is Hylke verdergegaan met het ontwikkelen van het vak van systemisch werk. Hier is Het Nieuwe Opstellen[2] uit ontstaan. Naast opstellingswerk van Bert Hellinger is Hylke ook erg geïnspireerd geraakt door Carl Gustav Jung en John Pierrakos. Hylke combineert systemisch werk met Meditatie en lichaamswerk zoals Mantra zingen en Ecstatic dance om de ervaringen beter te laten intergreren.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hylke Bonnema werd geboren in Leeuwarden. In Hylke zijn pubertijd verhuisden Hylke met zijn ouders en broertje en zusje naar Vreeland aan de vecht.

Op zijn 19e was hij betrokken bij een ernstig ongeluk waar een jongen van 12 bij verdronk. Dit was Hylke zijn wake-up call en besloot op zoek te gaan naar 'de zin van het leven'. Hierdoor kwam hij voor het eerst in contact met meditatie en heeft jaren in therapie gezeten om dit ongeluk te verwerken.

In zijn vroege 20 jaren heeft hij psychology gestudeerd in San Diego en is hier in contact gekomen met Ma Jaya en heeft hij het shakti pad gekregen. Sindsdien is hij actief leerling en in middels ook leraar om deze kennis weer door te geven. Naast meditatie heeft hij zicht ontwikkeld met Rolfing. Mede met deze kennis was het voor Hylke duidelijk dat trauma zich ook in het lichaam manifesteert.

In Nederland heeft hij zijn studie psychologie afgerond en was afgestudeerd in Lichaamsgerichte psychotherapie. Een aantal jaren heeft Hylke in verschillende instanties gewerkt, naast zijn werk investeerde hij veel in het lezen van boeken en woonde hij cursussen bij gerelateerd aan de Bio-energetica(therapie).

2001 Was voor het eerst dat Hylke in contact kwam met een Familieopstelling en ging vanaf dit moment in de leer bij Bert Hellinger en volgde ieder jaar de events om zichzelf verder te ontwikkelen.

Het Nieuwe Opstellen[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Bert Hellinger was gestopt met werken (en niet lang daarna overleed) is Hylke verder door gegaan met het doorontwikkelen van de verschillende vormen van systemisch werk en familie opstellingen. Hier is Het Nieuwe Opstellen uit ontstaan waar Hylke in 2017 het boek: 'Het Nieuwe Opstellen' over heeft geschreven.[3]

Belangrijkste verschillen met het 'klassieke' familie opstellingen is dat er niet meer gesproken wordt tijdens de opstelling en dat de representanten zelf naar aanleiding van hun intuïtie mogen bewegen. Ook is er veel nadruk op het open leggen van 'het verborgen verhaal' uit de familie die aan de grondslag kunnen liggen aan de probleem vraag.

Hylke gebruikt het systemisch werk binnen organisaties, relaties en persoonlijke ontwikkeling.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren heeft Hylke meerdere boeken geschreven. Ook is zijn kennis gedeeld via podcasts en vele YouTube video's.

  • Bonnema, H (2005)Organisatie OpstellingenAmsterdam:Uitgeverij Nieuwe Dimensies, ISBN 9789077341193
  • Bonnema, H (2018)Geld verdienen met je roeping Amsterdam: Uitgeverij Academie Voor Opstellingen, ISBN 9789082878202
  • Bonnema, H (2018) Het Nieuwe Opstellen Amsterdam: Uitgeverij Boom, ISBN 9789024404117
  • Bonnema, H (2021) Van spanning naar spirit Amsterdam: Uitgeverij Boom, ISBN 9789024438389