IFA Wartburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
IFA Wartburg
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Oorsprong Vlag van Zweden Zweden
Leden
Heinz Klinger
Rolf Kempinski
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

IFA Wartburg was een Zweedse tweemanspopgroep, bestaande uit Heinz Klinger en Rolf Kempinski, (echte namen Nils Lundwall en Magnus Michaeli).[1] De band is vernoemd naar het automerk Wartburg van de fabrikant Industrieverband Fahrzeugbau (IFA) uit de DDR.

De muziek van de groep combineerde pop-, swing- en jazzinvloeden. Er wordt gebruik gemaakt van vocabulaire wat kan worden gezien als typisch DDR, maar de intentie varieert van apolitiek tot speels zinloos en kan tevens worden gezien als satirisch. Typische titels zijn onder meer Mrs. Gorbacheva Dances Bossanova en It's Not So Bad on the Island of Crimea maar ook Agricultural Science in the Service of Socialism. De teksten zijn in het Duits geschreven.

In 1998 bracht IFA Wartburg hun enige cd uit, getiteld Im Dienst des Sozialismus. De release van het album werd gevolgd door een tournee door Duitsland en Zwitserland, waarbij ze werden begeleid door een bigband van Zweedse muziekstudenten.[2] Naast de cd werd het ook als picture disc uitgebracht met een portret van Erich Honecker en Silvia Sommerlath, koningin van Zweden.

In 1999 ging de band uit elkaar[3].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (de) IFA Wartburg: Im Dienste des Sozialismus. hinternet.de (29 juli 1998). Gearchiveerd op 6 augustus 2023. Geraadpleegd op 22 juli 2022.
  2. (de) IFA WARTBURG auf Tour. Intro (18 november 1998). Gearchiveerd op 5 maart 2016.
  3. (de) Erk, Daniel, IFA Wartburg: Wir nannten es »russischen Pop« (6 juni 2017). Gearchiveerd op 24 juli 2017. Geraadpleegd op 22 juni 2017.