Igor Thiago

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Igor Thiago
Igor Thiago
Persoonlijke informatie
Volledige naam Igor Thiago Nascimento Rodrigues
Geboortedatum 26 juni 2001
Geboorteplaats Tucuruí, Brazilië
Been Rechts
Positie Aanvaller
Clubinformatie
Huidige club Vlag van België Club Brugge
Rugnummer 99
Contract tot 30 juni 2027
Jeugd
Vlag van Brazilië Cruzeiro EC
Senioren *
Seizoen Club W (G)
2020–2022
2022–2023
2022–2023
2023–
Vlag van Brazilië Cruzeiro EC
Vlag van Bulgarije PFK Loedogorets B
Vlag van Bulgarije PFK Loedogorets
Vlag van België Club Brugge
50(6)
4(3)
34(16)
34(20)

* Bijgewerkt op 12 juli 2023
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Igor Thiago Nascimento Rodrigues (Tucuruí, 26 juni 2001) is een Braziliaans voetballer die sinds 2023 onder contract ligt bij Club Brugge.

Clubcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Cruzeiro[bewerken | brontekst bewerken]

Thiago maakte op 22 januari 2020 zijn officiële debuut in het eerste elftal van Cruzeiro EC: in de Campeonato Mineiro kreeg hij tegen Boa EC (2-0-zege) meteen een basisplaats. Na afloop van dat staatskampioenschap maakte Thiago met Cruzeiro zijn opwachting in de Série B. Thiago speelde in alle competities samen 64 officiële wedstrijden voor Cruzeiro, waarin hij tienmaal scoorde.

PFK Loedogorets[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2022 tekende Thiago bij de Bulgaarse landskampioen PFK Loedogorets.[1] Op 18 april 2022 debuteerde hij voor de B-ploeg van Loedogorets in de Vtora Liga: in de 1-2-nederlaag tegen Litex Lovetsj zorgde hij na de vroege openingsgoal van de bezoekers voor de gelijkmaker. Een week later scoorde hij tweemaal in de 3-2-nederlaag van Loedogorets B tegen Dobroedzja Dobritsj. Thiago klokte dat seizoen af op drie goals in vier wedstrijden in de Vtora Liga. Ook voor het eerste elftal kwam hij in het seizoen 2021/22 al even in actie: op 30 april 2022, toen de club al kampioen was, mocht hij invallen in de play-offwedstrijd tegen CSKA Sofia in de 62e minuut invallen voor Matías Tissera. Een minuut later legde Thiago de 5-0-eindscore vast. Op de slotspeeldag van de play-offs mocht hij in de 0-1-zege tegen Levski Sofia een paar minuten voor tijd invallen.

In zijn eerste volledige seizoen bij Loedogorets drukte Thiago stevig zijn stempel. Met twintig doelpunten in alle competities werd hij dat seizoen clubtopschutter. In de reguliere competitie, waarin Loedogorets eerste eindigde, scoorde hij dertien keer. Thiago scoorde vooral in de tweede helft van de reguliere competitie. Op de 24e competitiespeeldag scoorde hij pas zijn vijfde competitiegoal van het seizoen. Mede dankzij een hattrick tegen Botev Vratsa op de 25e speeldag en een tweeklapper tegen Arda Kardzjali een week later klokte hij uiteindelijk af op dertien goals. In de play-offs was hij ook nog eens goed voor twee goals. Op 7 juni 2023 verzekerde Loedogorets zich van zijn twaalfde landstitel.[2] Thiago miste de titelwedstrijd tegen Tsjerno More Varna door een schorsing die hij in de wedstrijd daarvoor opliep omdat hij na zijn goal zijn truitje had uitgetrokken.[3]

Op 24 mei 2023 won Thiago met de Bulgaarse voetbalbeker zijn vierde prijs met Loedogorets, na eerder de twee landstitels en de Bulgaarse Supercup in 2022. De Braziliaan stond de hele wedstrijd tussen de lijnen in de finale, die Loedogorets met 3-1 won. Thiago scoorde in dit toernooi slechts één keer: in de 2-1-zege tegen Levski Sofia in de achtste finale de openingsgoal van Welton Felipe uit.

In Europa scoorde Thiago in het seizoen 2022/23 viermaal. In de Champions League-voorrondes legde hij in de heenwedstrijd van de tweede kwalificatieronde tegen Shamrock Rovers in de blessuretijd de 3-0-eindscore vast, nauwelijks enkele minuten nadat hij was ingevallen. Ook in de terugwedstrijd liet hij zich ondanks zijn geringe speeltijd opmerken: in de 86e minuut viel hij bij een 2-0-achterstand in voor Pieros Sotiriou, in de blessuretijd leverde hij de assist af voor de 2-1 van Cauly, die de kwalificatie veiligstelde. Nadat Loedogorets in de derde voorronde het onderspit moest delven tegen Dinamo Zagreb, moest de club het in de Europa League-voorrondes opnemen tegen FK Žalgiris. De club haalde het, mede dankzij een goal van Thiago, die in de terugwedstrijd al in de achtste minuut de openingsgoal van Fabien Ourega uitwiste.

In de Europa League-groepsfase, waarin Loedogorets derde eindigde in een groep met Real Betis, AS Roma en HJK Helsinki, kwam Thiago in elke groepswedstrijd aan spelen toe (viermaal als basisspeler, tweemaal als invaller). Hierin kwam hij niet tot scoren. Dat deed hij des te meer in de tussenronde van de Conference League: in de 1-0-zege tegen RSC Anderlecht scoorde hij het enige doelpunt, een week later scoorde hij het enige Bulgaarse doelpunt in de 2-1-nederlaag in het Lotto Park.[4][5] Loedogorets werd uiteindelijk gewipt na strafschoppen.

Club Brugge[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2023 maakte Thiago de overstap naar Club Brugge, waar hij een vierjarig contract ondertekende.[6] Club Brugge telde zo'n acht miljoen euro neer voor de aanvaller.[3]

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie
Aantal Jaren
Vlag van Bulgarije PFK Loedogorets
Kampioen Parva Liga 2x 2021/22, 2022/23
Bulgaarse Supercup 1x 2022
Bulgaarse voetbalbeker 1x 2022/23