Ingrid Daubechies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingrid Daubechies tijdens de uitreiking van de Gouden Penning door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Ingrid Daubechies (Houthalen, 17 augustus 1954) is een Belgisch natuurkundige en wiskundige. Zij is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die gebruikt worden voor beeldcompressie.

Opleiding[bewerken]

Daubechies voltooide haar studies fysica aan de Vrije Universiteit Brussel in 1975 en behaalde haar doctorstitel eveneens aan dezelfde universiteit in 1980. Ze bleef als assistent-onderzoeker werken aan de universiteit, waar ze in 1984 de functie van assistent-professor kreeg. Sinds 1993 is de Limburgse wiskundige hoogleraar aan de Princeton-universiteit in de Verenigde Staten.

Carrière[bewerken]

In 1987 trok Daubechies naar de Verenigde Staten en ging werken in een AT&T Bell Labs-onderzoeksgroep. Dat zelfde jaar deed ze haar bekendste ontdekking: de constructie van Quadrature Mirror Filterbanks, die aan de basis liggen voor compacte waveletdecompositie. Deze zijn van groot belang in de beeldcompressie en liggen aan de basis van de JPEG 2000-standaard om alzo gemakkelijker foto's via het internet te versturen.
In 1998 werd ze gekozen als nieuw lid in de Amerikaanse National Academy of Sciences. Op 20 augustus 2010 werd ze in de Indiase stad Hyderabad tijdens het vierjaarlijkse wereldcongres van de Internationale Wiskundige Unie (IMU) verkozen tot voorzitter van de unie. Volgens wiskundige Paul Igodt zal zij als voorzitter van het IMU een spilfiguur zijn voor het beleid op wereldniveau inzake wiskunde.

Persoonlijk[bewerken]

Daubechies trouwde in 1987 met de wiskundige Robert Calderbank.

Prijzen[bewerken]

Op 10 december 2005 werd haar de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) toegekend voor haar bijdragen en verdiensten op het vlak van de aanmoediging en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst. Zij is sinds 1999 buitenlands lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2012 verleende koning Albert II haar de titel van barones.

Externe links[bewerken]