Islamitisch Cultureel Centrum van Madrid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Islamitisch Cultureel Centrum van Madrid
Islamitisch Cultureel Centrum van Madrid
Locatie Madrid
Vlag van Spanje Spanje
Coördinaten 40° 26′ NB, 3° 40′ WL
Stroming islam
In gebruik 1992
Imam Moneir Mahmud
Architectuur
Architectuurstijl Moors
Bouwperiode 1987-1992
Bouwkosten 2 miljard peseta
Aantal minaretten 1
Portaal  Portaalicoon   Islam

Het Islamitisch Cultureel Centrum van Madrid is een moskee gelegen in de wijk San Pascual in de Spaanse hoofdstad Madrid. In het westen kijkt het uit op de snelweg M-30, vandaar dat het gebouw ook wel de M-30-moskee wordt genoemd. Het vormt momenteel de eerste grote moskee van de hoofdstad, gevolgd door de Centrale Moskee van Madrid, van de islamitische gemeenschap van Madrid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 ondertekenden 18 moslimlanden met diplomatieke vertegenwoordiging in Spanje een overeenkomst om een moskee in Madrid te bouwen. Het project bleef echter elf jaar bestaan, totdat koning Fahd van Saoedi-Arabië de bouw financierde door 2 miljard Spaanse peseta's toe te wijzen. Na vijf jaar werken hebben de Saoedische monarch en koning Juan Carlos I van Spanje op 21 september 1992 het gebouw ingehuldigd.

Het koninkrijk Saoedi-Arabië was de administratieve en spirituele gids van het culturele centrum tot 2001, toen de supervisie werd overgedragen aan het Colegio Concertado del este. Momenteel valt de leiding onder de verantwoordelijkheid van sjeik Moneir Mahmud, een soenniet met de Egyptische nationaliteit, die tevens de belangrijkste imam van de moskee is.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het complex van 12.000 vierkante meter verdeeld over 6 verdiepingen beschikt naast een moskee met college, een bibliotheek (gefinancierd met Arabische, Spaanse, Engelse en Franse fondsen), twee tentoonstellingshallen, een museum, een auditorium, een fitnessruimte, het directeurs- en imamverblijf, een restaurant en een cafetaria.

De gevel van het complex is van wit marmer, de interieurs zijn geïnspireerd op die van het Alhambra in Granada.