Jamband

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
24-03-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Onbebronde POV met een sloot aan niet-verifieerbare namen

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Jambands zijn een verzamelnaam voor bands die live het drie minuten single format loslieten en hun nummers uitsponnen to tien, twintig, dertig minuten durende muzikale epossen. Dit gebeurde veelal door het invoegen van uitgesponnen gitaar-, bas-, drum en orgel solo's, maar ook door het invoegen van spoken word en andere performances. Centraal hierbij staat echter het spontane element van deze uitbreiding en de interactie tussen de musici en het publiek.

Geschiedenis[bewerken]

Het begon met Engelse Folk rock en Blues rock bands als Cream, John Mayall, Fleetwood Mac, Jethro Tull en Pentangle, al snel gevolgd door Hippieband als The Grateful Dead, Janis Joplin & big Brother, Jimi Hendrix, The Doors en Santana (Latin rock en Jazz rock), die allen probeerde hun publiek op te zwepen en mee te nemen in hun psychedelische trip. Terwijl Southern Rockers als The Allman Brothers Band en Johnny Winter, Country, Soul en Jazz aan deze mix toe voegde ontstond, langzaam maar zeker, een nieuwe vorm van muziek die zich niet beperkte tot psychedelische rock maar die ook elementen uit Funk, Jazz Funk, Country Rock, progressieve Bluegrass, Crossover, Jazz-Fusion, New Orleans sound en later Hip Hop band incorporeerde.

Festival[bewerken]

Centraal hierbij stond te allen tijde het spelplezier en de interactie tussen de musici. Uit deze vrijblijvende setting ontstonden nieuwe stromingen en nieuwe acts die allemaal het live spelen en jammen centraal hadden staan. Deze nieuwe aanpak sloeg ook aan bij het publiek en nog steeds zijn er vele bands in dit genre actief. De hoogtijdagen van het genre lagen eind jaren 60, begin jaren 70. Maar ondanks afnemende platenverkopen blijven ook in de 80er jaren diverse grote jambands live actief én bleven er nieuwe bands ontstaan. Tot begin jaren 90 de vraag naar jamband zo groot was dat het H.O.R.D.E. (Horizons of Rock Developing Everywhere) festival iedere zomers enkele Staten in de VS aan kon doen, als jamband tegenhanger van het alternatieve Lollapalooza. Nu wordt eens per jaar het driedaagse Bonnaroo Music and Arts Festival georganiseerd in Manchester, Tennessee en is er ook het Jam in the Dam festival dat ieder jaar in Amsterdam gehouden wordt. Buiten Amerika is deze muziekstroming echter relatief klein gebleven; Nederland, Duitsland, Italië en Engeland zijn enkele van de weinige landen waar een significant aantal jambands wél voet aan wal heeft weten te zetten...

Lijst van Jambands[bewerken]

  A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z  


A[bewerken]

B[bewerken]

C[bewerken]

D[bewerken]

E[bewerken]


F[bewerken]


G[bewerken]

H[bewerken]

I[bewerken]

J[bewerken]


K[bewerken]

L[bewerken]

M[bewerken]

N[bewerken]

O[bewerken]

P[bewerken]

Q[bewerken]


R[bewerken]

S[bewerken]

T[bewerken]

U[bewerken]

V[bewerken]

W[bewerken]

X[bewerken]

Y[bewerken]

Z[bewerken]References/Link[bewerken]

Zie ook[bewerken]