Jan Mallet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Mallet
Geboortedatum 14 oktober 1870
Geboorteplaats Hechtel-Eksel
Sterfplaats China
Portaal  Portaalicoon   Religie

Jan Mallet (Hechtel-Eksel, 14 oktober 1870-China,?) is een Belgisch missionaris.

Mallet werd geboren op 14 oktober 1870 in de huidige Pater Malletstraat, in de Belgisch-Limburgse gemeente Hechtel-Eksel. Amper 30 jaar later werd hij in China op uiterst brutale wijze vermoord tijdens de zogenaamde Bokseropstand.

Mallet was in 1896 als twintiger vertrokken naar het Chinese Keizerrijk waar hij een missiepost oprichtte in Koei-Hoa-Tch'eng op de steppen van Binnen-Mongolië. Daar onderwees hij kinderen, verzorgde de zieken en las de mis voor, meestal in een zijden gewaad.

In 1898 kwam er een einde aan die vreedzame periode en startte de Bokseropstand die gericht was tegen invloed van de westerse mogendheden in China. De zogenaamde vuisten der gerechtigheid of Boksers staken met de hulp van keizerin Cixi het land in brand. De westerse missionarissen en de Chinese bekeerlingen zouden volgens de keizerin een einde maken aan de Chinese tradities. De slachtpartij die volgde, was buitensporig brutaal. Zo’n 32.000 Chinese christenen en 500 missionarissen werden vermoord. Europese missionarissen, priesters en handelaars werden onthoofd, in stukken gehakt of levend verbrand. Jan hield zich lang schuil achter de muren van zijn missiepost maar werd uiteindelijk vermoord.

Zijn geboortestraat in Hechtel-Eksel werd naar hem hernoemd. Daar staat ook een monument. En de lokale auteur Dominiek Scrayen schreef over de pater een biografie.