Jean-Michel Basquiat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean-Michel Basquiat (New York City, 22 december 1960 – aldaar, 12 augustus 1988) was een Amerikaans neo-expressionistisch (en van oorsprong graffiti)-kunstenaar van Haïtiaanse en Porto Ricaanse afkomst. Hij heeft korte tijd samengewerkt met Andy Warhol.

Verguisd en geliefd in de kunstwereld is Basquiat op zeer jonge leeftijd door een overdosis aan zijn einde gekomen. Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van 'same old shit') gewerkt te hebben, heeft hij vanaf begin jaren tachtig zeer explosieve ezelwerken geproduceerd. De New-York kunstscene in de jaren tachtig was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld.

Zijn naïeve stijl met elementen uit zijn eigen ervaring zijn zeer expressief en kleurrijk en met een grote mate van vrijheid geschilderd. Meestal zijn het grote formaten in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick.

Hoewel zijn werk getergd kan overkomen, sijpelt er ook een bepaalde haast kinderlijke vreugde doorheen. Ook impliceert het door de snelle manier van werken een bijna chaotische snelheid, die nog versterkt wordt door de veelheid aan symbolen. Hoewel dit op het eerste gezicht vaak een sinecure en triviaal lijkt, zit er wel degelijk een doordachte lijn in.

In 1996 heeft mede-kunstenaar Julian Schnabel de film Basquiat over het leven van Basquiat gemaakt met Jeffrey Wright in de hoofdrol. Andere rollen werden vertolkt door onder anderen David Bowie, Gary Oldman, Dennis Hopper, Claire Forlani en Courtney Love. De muziek bij de film werd verzorgd door John Cale (medeoprichter van de The Velvet Underground) en Julian Schnabel.

Externe link[bewerken]