Jelle Veyt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jelle Veyt
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 12 januari 1986
Dendermonde
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep Avonturier, kinesitherapeut
Website jelleveyt.be

Jelle Veyt (Dendermonde, 12 januari 1986) is een Vlaams avonturier. Hij fietste onder andere vanuit België naar Nepal om daar de Mount Everest te beklimmen.

Veyts project is de Secutec Seven Summits, de hoogste toppen van elk (sub)continent beklimmen op eigen kracht.[1] Hij doet het volledige traject dus per fiets, met de roeiboot, of te voet. Hij leerde klimmen tijdens zijn studentenjaren kinesitherapie in Gent. Veyt had voor zijn twintigste drie jaar lang als zwerver in kraakpanden geleefd.

In 2014 beklom hij al de hoogste berg van Europa, de Elbroes in de Kaukasus. Met 8848 meter boven de zeespiegel, is de Everest niet alleen meer dan tweeduizend meter hoger dan de Elbroes. Veyt is de zeventiende Belg die de piek van de reus van de Himalaya gehaald heeft en dit op vrijdag 13 mei 2016.[2]

In oktober 2016 ging hij terug naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, en zette hij zijn fietstocht verder. Hij fietste tot Singapore en roeide 4000 km langs de Indonesische eilanden naar Papoea, waar hij op 1 januari 2019 de hoogste berg van Oceanië beklom.[3] De 4884 meter hoge Puncak Jaya ("Overwinningsberg") of Carstenszpiramide is een berg in de Indonesische provincie Papoea.[4][5]

Veyt vertrok in januari 2021 van België naar Portugal, Portimao en vertrekt in februari van daaruit aan zijn oceaanoversteek richting Miami.