Johan Harmenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johan Harmenberg
Johan Harmenberg
Persoonlijke informatie
Nationaliteit Vlag van Zweden Zweden
Geboorteplaats Stockholm, Zweden
Geboortedatum 8 september 1954
Lengte 179 cm
Wapen Degen
Club FFF
Individueel
Wereldkampioen Goud 1977
Olympische ringen Olympische Spelen Gouden medaille 1980
Team
Wereldkampioen Goud 1977
Brons 1978
Portaal  Portaalicoon   Sport

Johan Harmenberg (Stockholm, 8 september 1954) is een Zweeds voormalig schermer.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Harmenberg vocht voor de Stockholmse club Föreningen för Fäktkonstens Främjande. In 1976 slaagde hij er niet in zich te kwalificeren voor het Zweedse team dat de gouden medaille won op de Olympische Spelen in Montreal. Op de wereldkampioenschappen van 1977 in Buenos Aires zat hij niet alleen in het Zweedse team, maar was hij ook hun beste schermer. Hij won de individuele wedstrijd voor zijn landgenoot Rolf Edling, en in de teamwedstrijd wonnen ze beiden de finale tegen Zwitserland samen met de Olympische kampioenen Leif Högström en Hans Jacobson.

Harmenberg won nog een teambrons op de wereldkampioenschappen in 1978. In 1977, 1979 en 1980 won hij een wereldbekerwedstrijd in het individueel, in 1977 en 1980 met het team. Op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou won Harmenberg het individuele onderdeel; hij is (sinds 2008) nog steeds de enige Zweedse Olympische schermkampioen in het individuele onderdeel. De ploeg, met dezelfde opstelling als in 1977, verloor van de Polen in de tweede ronde en eindigde op de vijfde plaats. In 1981 beëindigde Harmenberg zijn loopbaan en concentreerde hij zich op zijn studie medicijnen. In 1997 werd Johan Harmenberg opgenomen in de International Jewish Sports Hall of Fame.

Harmenberg had reeds tijdens zijn loopbaan twee jaar aan het Massachusetts Institute of Technology gestudeerd. Sindsdien is Harmenberg een arts in Stockholm met diverse publicaties op het gebied van immunologie.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Olympische Zomerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
1980 Vlag van Sovjet-Unie Moskou Gouden medaille degen
5e degen team

Wereldkampioenschappen schermen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
1977 Vlag van Argentinië Buenos Aires Goud degen
Goud degen team
1978 Vlag van Duitsland Hamburg Brons degen team