Johanna ter Steege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johanna ter Steege
Johanna ter Steege in 2008
Algemene informatie
Geboren Notter, 10 mei 1961
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1988 - heden
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johanna ter Steege (Notter, 10 mei 1961) is een Nederlands actrice.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ter Steege studeerde van 1979 tot 1984 aan de Academie voor Drama en Kunst in Kampen. Van 1984 tot 1988 doorliep zij de toneelschool in Arnhem. Op de Academie richtte zij met een paar studenten de theatergroep De Trust van Theu Boermans op.

In 1987 werd Ter Steege gevraagd voor een rol in de film Spoorloos, geregisseerd door George Sluizer. Hiervoor ontving zij de Felix Award (Berlijn) voor beste bijrol. Sindsdien heeft zij over de hele wereld gereisd, geacteerd in verschillende talen en gewerkt met beroemde regisseurs als Robert Altman (Vincent & Theo, 1990), István Szabó (Sweet Emma, dear Bobe), Heddy Honigmann (Tot Ziens/Goodbye, beste actrice in Locarno) en Bruce Beresford (Paradise Road, 1997). Ter Steege heeft gewerkt met acteurs als Glenn Close, Frances McDormand, Isabella Rossellini, Gary Oldman, Tim Roth en Klaus Maria Brandauer.

In januari 2001 speelde ze Countess Geschwitz in het stuk LULU, regie Jonathan Kent, in het Almeida Theatre in Londen en in Washington.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Ter Steege is de moeder van Hanna Obbeek (1998), die ook actrice is. Johanna ter Steege woont in Rotterdam samen met haar partner Matthijs Bongertman.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Stanley Kubrick vond Johanna ter Steege de beste actrice ter wereld toen hij haar castte voor de film Aryan Papers. Hij verkoos haar boven Julia Roberts die door de studio's naar voren was geschoven. De film werd overigens nooit gemaakt daar Steven Spielberg's film Schindler's List ook zou uitkomen.[1] Ter Steege werd wel betaald voor de rol.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johanna ter Steege van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.