John Cunliffe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Cunliffe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam John Arthur Cunliffe
Geboren Colne (Lancashire) 16 juni 1933
Geboorteplaats Colne
Overleden Ilkley 20 september 2018
Overlijdensplaats Ilkley
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep Auteur
Presentator
Werk
Jaren actief 1981-2018
Bekende werken Pieter Post (Postman Pat)
Rosie en Jim
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

John Arthur Cunliffe (Colne (Lancashire), 16 juni 1933 - Ilkley, 20 september 2018) was een Engelse kinderboekenschrijver en presentator die bekend stond als de geestelijke vader van het creëren van Postman Pat (Pieter Post) en Rosie en Jim.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cuncliffe groeide op in Kendal in Cumbria, waar hij zes jaar woonde en door de dorpen en omgeving die hem inspiratie gaven voor de animatieserie Postman Pat (Pieter Post).

Greendale (Groenbeek), waar de serie zich afspeelt, is gebaseerd op de vallei van Longsleddale, in de buurt van Kendal. Na het succes van de serie, die hij schreef als het resultaat van een commissie van de BBC, (geproduceerd door Ivor Wood) die debuteerde in 1981, werd Cunliffe een plaatselijke beroemdheid, waardoor zelfs een kamer aan hem gewijd werd in het Kendal's Museum van Lakeland Life.

Cunliffe schreef de originele boeken en de afleveringen van de serie Pieter Post. Na het succes van de serie ging Cunliffe door met het schrijven en presenteren van de eerste twee seizoenen van "Rosie en Jim".

Cunliffe heeft altijd graag gelezen en beweerde dat hij als kind erg had genoten van de romans van schrijvers zoals H. Rider Haggard, Sax Rohmer, de verhalen van professor Branestawm van Norman Hunter en de Biggles boeken van W.E. Johns. Cunliffe werkte vele jaren als bibliothecaris en ook als leraar.

De andere bekende creatie van Cunliffe is Rosie en Jim, die hij in de jaren negentig voor televisie schreef. Hij schreef de eerste vijftig afleveringen en presenteerde die vervolgens in boeken.

In 2010 bracht hij een van zijn onafhankelijke verhalen over Ghosts uit, een kinderverhaal voor de iPad, dat uitgebracht werd door Ashley Bolser Agency in Leeds.

Cunliffe schreef nog heel wat andere kinderboeken.

Eind 2017 speelde Cunliffe in een YouTube-documentaire over zijn leven en carrière.

Cunliffe overleed op 20 september 2018 op 85-jarige leeftijd in Ilkley[1]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Cunliffe was getrouwd en heeft 1 zoon.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]