John Paul Jones (musicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Paul Jones
John Paul Jones in 2010
John Paul Jones in 2010
Algemene informatie
Geboren 3 januari 1946
Werk
Genre(s) Rock
Instrument(en) Basgitaar
Act(s) Led Zeppelin, Jeff Beck, Herman's Hermits, Yardbirds, Donovan, Them Crooked Vultures
Portaal  Portaalicoon   Muziek

John Paul Jones (Sidcup (Kent), 3 januari 1946) was de basgitarist en organist van de rockband Led Zeppelin. Zijn werkelijke naam is John Baldwin. Hij was herkenbaar door zijn sonisch-ritmische geluid en was voordat hij bij Led Zeppelin speelde al een bekend bassist die met verschillende artiesten en bands speelde, zoals Jeff Beck, Herman's Hermits, Yardbirds en Donovan.

Behalve basgitaar (en akoestische bas) speelde John Paul Jones bij Led Zeppelin ook hammond orgel, elektrische piano, piano, fluit, cello, mellotron, gitaar en mandoline. Zijn ouders waren ook muzikanten en hij kreeg al op jonge leeftijd pianoles. Later wilde hij zelf basgitaar gaan spelen.

Zijn Hammond orgelspel is al op de eerste LP te horen en later op Led Zeppelin III prachtig te horen in 'Since I've been loving you'. Zijn elektrische pianospel is goed te horen op 'No Quarter', in de studio opname op 'Houses of the Holy' en later in de live concerten. Zijn pianobijdragen werden nooit officieel uitgebracht. In de uitvoering van 'No Quarter' in 1975 (zie you tube b.v. de Earls Court Londen concerten), zijn in het middenstuk prachtige piano stukken van Jones te horen.

Zijn mandoline spel, is bijvoorbeeld te horen in 'Going to California' en That's the Way. Bij de live-uitvoering van 'The Battle of Evermore' en 'Ten Years Gone speelde hij gitaar. Tijdens de concerten van 1977 verzorgde hij ook de achtergrondzang bij 'The battle of evermore'.

In 1972 kocht Jones een 'mellotron'. Hij speelde daarmee in de live versies op het intro van 'Stairway to Heaven', in de studio speelde hij fluit daarvoor. Verder is de mellotron goed te horen op de meesterwerken: 'The Rain Song' en 'Kashmir'. Uit de mellotron weet Jones een compleet orkest te voorschijn te toveren. Het schijnt dat hij op 'The Rain Song' ook cello speelde. Helaas heeft hij deze mellotron vanaf 1979 niet meer gebruikt. De mellotron kon gemakkelijk ontstemt raken, vandaar dat hij zocht naar een vervanging. De orkestpartijen klinken in The Rain Song en Kashmir klinken daardoor in de live uitvoeringen m.i. iets minder goed.

In 1978 kocht Jones een Yamaha synthesizer, deze te horen op 'In Through the Outdoor', in een nummers als 'Carouselambra' is deze goed te horen.

John Paul Jones heeft een belangrijke rol gespeeld in de 'sound' van Led Zeppelin. De eerste Cd's is zijn basspel in de vele rock en bluesnummers goed te horen. Vanaf Led Zeppelin III toen Robert Plant en Jimmy Page naar 'Bron yr Aur' geweest waren en vele akoestische nummers schreven, bracht Jones de mandoline in, waardoor in de vele akoestische nummers een mandoline te horen was. Al speelde Jones dan niet altijd dit instrument, in "The Battle of Evermore', is het Jimmy die voor het eerst een mandoline speelde. Later kwam door Jones een symfonische invloed in Led Zeppelin, zoals in de hoogtepunten van nummers als: 'The Rain Song', 'Kashmir' en 'No Quarter'.

John Paul Jones trad samen met Robert Plant en Jimmy Page op tijdens het Live Aid-festival (1985). Ze traden ook samen op tijdens een reünieconcert in 1988.

Robert Plant werd later gevraagd voor een "unplugged concert". Dit in 1994. Hij vroeg daarbij Jimmy Page om hulp. Waarschijnlijk om niet de indruk te willen wekken dat Led Zeppelin weer bij elkaar zou komen, vroegen zij John Paul Jones er niet bij; hij wist zelf van niets, dit was een diepe teleurstelling voor hem. Een troost was, dat Plant en Page 50 man nodig hadden om hem te vervangen...

John Paul Jones bracht een aantal solo LP's uit:

1985: Scream for help met o.a. Jimmy Page en Jon Anderson. 1999: Zooma. 2001: The Thunderthieve.

De arrangementen van melancholische strijkpartijen/orkestraties in vier van de belangrijkste nummers op het toonzettende album Automatic for the people van R.E.M. komen eveneens van zijn hand, te weten: Drive, Everybody Hurts, Sidewinder Sleeps Tonite en Nightswimming. Dit in 1992.

In 1994 speelde hij meer op een LP van Diamanda Galás.

In 2004 produceerde Jones het laatste album van The Datsuns en in 2005 hielp hij mee aan het album In Your Honor van de Foo Fighters.

In 2007 trad hij met Robert Plant, Jimmy Page en Jason Bonham als Led Zeppelin weer samen op.

Sinds 2009 speelt Jones bij Them Crooked Vultures, samen met Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana), Josh Homme (Queens Of The Stone Age) en Alain Johannes (Eleven, Queens Of The Stone Age).

John Paul Jones treedt regelmatig op als gastbassist/gitarist van Seasick Steve.