Jorisstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Jorisstraat
Protestantse Sint-Joriskerk aan de Jorisstraat
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Markt/Lomstraat/Peperstraat
Eind Grote Kerkstraat/Parade/Gasthuisstraat/Begijnengang
Lengte 50 m
Algemene informatie
Aangelegd in circa 1950
Genoemd naar Sint-Joriskerk
Bestrating klinkers
Geen toegang autoverkeer (beperkt)

De (Sint-)Jorisstraat is een straat in de historische binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoekpand (Sint-)Jorisstraat-Grote Kerkstraat

De straat loopt in oostelijke richting, van de kruising met de Markt/Lomstraat/Peperstraat tot aan de vijfsprong Grote Kerkstraat/Parade/Gasthuisstraat/Begijnengang. De Jorisstraat dient als directe verbinding van de Peperstraat met de Parade.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Joriskerk met doorgebroken huizenrij waar daarna de Jorisstraat werd aangelegd, 1955

Tot in de Tweede Wereldoorlog lagen aan de Marktzijde, aan de achterzijde van het stadhuis, nog huizen. Dit gedeelte van de Markt werd destijds nog aangeduid als Groenmarkt. Tegen het einde van de oorlog, tijdens bombardementen van de Geallieerden op de stadsbrug, werd een groot deel van de binnenstad verwoest. Zo ook het gedeelte gelijk ten noordoosten van het stadhuis. Direct na de oorlog werd door het gemeentebestuur besloten, om op die plek de huizen niet meer op te bouwen. Zo ontstond een directe verbinding tussen de Peperstraat en de Parade.

Aan oostzijde lag sinds 1509 het Sint-Jorisgasthuis.[1] Destijds lag de ingang nog op de Gasthuisstraat. In 1718 werd er een kerk aan vastgebouwd door de protestantse gemeenschap, die vanaf 1702 definitief in bezit kwam van het complex. Na de oorlog werd de deels verwoeste kerk gerenoveerd, en in 1957 was de restauratie voltooid. Ook werd de ingang vanaf dat moment verlegd naar de Jorisstraat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint Jorisstraat (Venlo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.