Zuidsingel (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Zuidsingel
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Molensingel/Roermondsestraat/Tegelseweg
Eind Regentessestraat
Lengte 0,25 km
Algemene informatie
Aangelegd in 1872
Bestrating Asfalt

De Zuidsingel is een straat in de wijk Sinselveld, aan de zuidrand van de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt in oostelijke richting vanaf de kruising met de Roermondsestraat/Tegelseweg, in het verlengde van de Molensingel tot aan de Regentessestraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de slechting van de vestingwerken werd door het Rijk bepaald, dat (onder andere in Venlo) de omgeving van de vestingwerken moest worden bebouwd. Hiervoor werd een plan van uitleg opgesteld, die in Venlo door Frits van Gendt werd ontworpen. Tot 1924 was aan deze straat een molen gelegen. Aanvankelijk werd het gedeelte ten westen van de kruising Zuid-Buitensingel genoemd, aangezien er in 1872 nog geen molen stond waarnaar zij vernoemd kon worden. In de jaren 20 werd besloten dat dit westelijke gedeelte van de singel hernoemd zou worden in Molensingel.

Vanaf het stationsemplacement heeft hier tevens een spoorlijn gelegen, ter bevoorrading van Nedinsco en een houthandelaar. Deze is in de jaren 70 buiten gebruik geraakt, maar tot het einde van de 20e eeuw is de spoorlijn blijven liggen. Rond de eeuwwisseling, tijdens een wijkverbeteringsplan, is de straat gerenoveerd en zijn de spoorrails opgeruimd.

Ook liep volgens de LEM historische encyclopedie een straatje van de Zuidsingel naar de Sloterbeekstraat. Hierbij wordt echter niet de precieze locatie aangegeven, noch wanneer dit straatje heeft bestaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]