Kolenstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kolenstraat
De Kolenstraat in 2012
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Jodenstraat
Eind Maasstraat
Lengte 0,05 km
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Geen toegang autoverkeer

De Kolenstraat is een straat in het winkelcentrum van de Nederlandse plaats Venlo.

Historisch[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk liep het 45 meter lange Kolenstraatje van zuidoost naar noordwest tussen de Jodenstraat en de stadsmuur, waar de Nieuwe Poort of Kolenstraatpoort toegang gaf tot de Werf. Volgens Uittenbroeck werd het straatje onder verschillende namen vermeld; in 1423 als Koelstraet, in 1434 als Koelsmarkt, in 1438 als Kaelgats en in 1475 als Kolengats. Het achtervoegsel -gats heeft de betekenis van steeg.
Nadat Venlo de vestingstatus verloor in 1867 en de stadsmuur was verdwenen eindigde het Kolenstraatje op de nieuwe straat die langs de haven voerde, de Havenkade. Het Kolenstraatje hoorde bij het wijkje Hetje. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw werd een deel van de bebouwing aan het Kolenstraatje gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In de Tweede Wereldoorlog raakten echter zoveel panden beschadigd dat het hele straatje werd opgeruimd.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog verscheen 55 meter noordoostelijk van het verdwenen Kolenstraatje de nieuwe, huidige Kolenstraat. De straat loopt in noordwestelijke richting van de Jodenstraat tot aan de Maasstraat en is onderdeel van de Maasboulevard.

Zie de categorie Kolenstraat (Venlo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.