Kapel van Hondzocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Sint-Veroonkapel, ook gekend als Kapel van Hondzocht, bevindt zich in Vlaams-Brabantse gemeente Halle op de Hondzochtsesteenweg 175.[1]

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd opgericht in 1829, zoals uit het opschrift af te leiden valt:

deze capelle is hier gebouwd int jaer 1829 tot eer en glorie van den h.veronus patroon van lembecq dienaer van god door jacobus vancottem gebortig van lembecq.

Het is daarmee de oudst gedocumenteerde bakstenen pijlerkapel. Bovendien is het een voorbeeld van kapellen die gebouwd zijn door rijke particulieren om zowel hun devotie als hun naam te vereeuwigen in een uitvoerig opschrift.

De grenskapel bevindt zich niet meer op haar oorspronkelijke plaats. Ze stond voorheen midden in het veld op de scheiding van de gemeenten Lembeek, Tubize en Saintes. In 2002 werd de kapel van de sloop gered.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De pijlerkapel is opgetrokken uit witgeschilderde baksteen en is afgedekt met een zadeldak van blauwe hardsteen. Dit soort dakafwerking is duur en uitzonderlijk. Typerend voor de Sint-Veroonkapellen is de vrij smalle nis met getoogde boog, afgesloten met een ijzeren hekje. Onder de nis is in een rechthoekige arduinsteen de inscriptie ingewerkt. In de nis stond oorspronkelijk een beeldje van Sint-Veroon in polychromie. Het werd een eerste keer gestolen en in 1972 terugbezorgd aan de toenmalige eigenaars van de kapel. Kort daarna werd het beeldje een tweede maal gestolen.

Vandaag (anno 2023) is de kapel volledig overgroeid en nauwelijks nog zichtbaar. Enkel de linkerkant is nog vrij van overwoekeringen.

De kapel maakt deel uit van de Sint-Veroonmars, een jaarlijkse processie in Lembeek.[2]