Kasteel van Schwerin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kasteel van Schwerin

Het Kasteel van Schwerin (Duits: Schweriner Schloss) is een kasteel in de Duitse stad Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het staat op een eiland in de Schweriner See. Gedurende eeuwen was het de residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. Thans wordt het gebruikt als de zetel van het parlement van Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in de 10e eeuw werd deze plaats al genoemd als locatie voor een versterking. In 1348 verplaatsen de hertogen van Mecklenburg hun hoofdstad naar Schwerin. In de tweede helft van de 14e eeuw werd er een kasteel gebouwd en onder hertog Johan Albrecht I in de 16e eeuw verbouwd en comfortabeler gemaakt. In 1756 verhuisde het hof echter naar kasteel Ludwigslust.

Het kasteel van Schwerin rond 1900

In 1837 verhuisde men de groothertogelijke residentie terug naar Schwerin. Het kasteel was intussen wel vervallen. Groothertog Paul Frederik besliste om het kasteel te herbouwen. Onder zijn opvolger Frederik Frans II werden de bouwwerken voortgezet. Het resultaat was een schitterend kasteel volgens de plannen van architect Georg Adolph Demmler.

Het kasteel bekeken vanuit de lucht.

In december 1913 brak er een brand uit in het kasteel. De revolutie van 1918 zorgde ervoor dat de groothertog aftrad, maar enkel de reconstructie van de buitenkant van het kasteel was afgewerkt. Later werd het een museum en in 1948 de zetel van het parlement. De DDR, tegen de adel, gebruikte het als school voor kleuterleiders tussen 1952 en 1981. Daarna was het terug een museum tot 1993. Sinds 1990 wordt het gebruikt door het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Grote renovaties zijn reeds gebeurd en, door de grootte van het gebouw, zijn ze nog steeds aan de gang.


Geplaatst op:
16-11-2008
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Bewerken