Kerk van Boris en Gleb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerk van Boris en Gleb
De Kerk van Boris en Gleb
De Kerk van Boris en Gleb
Plaats Kideksja
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van Boris en Gleb (Russisch: Церковь Бориса и Глеба, Tserkovi Borisa i Gleba) is een kerk gebouwd in 1152 in het Russische plaatsje Kideksja, op bevel van prins Joeri Dolgoroeki. De kerk werd gebouwd in Kideksja omdat hier de legerplaats van Sint Boris zou zijn geweest.[1] De kerk vormde mogelijk ooit onderdeel van een groter houten paleis, maar werd slechts enkele jaren door Dolgoroeki gebruikt. In 1155 vertrok hij om vorst van Kiev te worden.

De kerk is opgebouwd uit kalksteen en werd mogelijk ontworpen door architecten uit Galicië. Het is een van de oudste kerken in het district, en een van de weinige kerken gebouwd door Dolgoroeki die nog steeds bestaat.[1] In de middeleeuwen bevond zich er ook een klooster en was het een parochiekerk.

Het gebouw is in de loop der jaren sterk veranderd. Zo verloor het gebouw zijn originele gewelf en koepel. Het huidige gewelf werd gebouwd in de 17e eeuw. Tevens hebben de apsissen mogelijk nog maar de helft van hun originele hoogte. In de 19e eeuw kreeg de kerk een portiek.

De kerk is deel van de "Witte monumenten van Vladimir en Soezdal", een UNESCO-werelderfgoed bestaande uit acht monumenten. Tevens behoort de kerk tot de monumenten van de Gouden Ring van Rusland.[2]

De kerk staat afgebeeld op een zilveren herdenkingsmunt van drie roebel, geslagen in 2002.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b George Heard Hamilton, The Art and Architecture of Russia, 3rd Ed. (New Haven: Yale University Press, 2002), 53.
  2. Zie de museumwebsite op http://www.museum.vladimir.ru/towns/kideksha/kideksha?menu=towns
  3. zie de website van de Bank van Rusland: http://www.cbr.ru/eng/bank-notes_coins/Base_of_memorable_coins/coins.asp?cat_num=5111-0106