Kerncentrale Lingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kerncentrale Lingen
Kerncentrale Lingen
Kerncentrale Lingen
Land Duitsland
Locatie Lingen
Coördinaten 52° 29′ NB, 07° 18′ OL
Eigendom RWE
Uitbater RWE
Begin bouw 1964
Eind bouw 1 juli 1968
Stillegging 5 januari 1979
Afbraak 2013
Kerncentrale Lingen (met schoorsteen)
Kerncentrale Lingen (met schoorsteen)
Lijst van kernreactoren

De kerncentrale van Lingen was een Duitse kokendwaterreactor in de buurt van Lingen, vlak over de grens bij Emmen. De centrale is van 1968 tot 1979 in bedrijf geweest. De centrale had een vermogen van 250 MW, waarvan 82 MW met behulp van fossiele brandstoffen opgewerkt werd. De kerncentrale beschikte daarom over een 150 meter hoge schoorsteen, iets wat voor kerncentrales niet gebruikelijk is. In 2009 is de schoorsteen afgebroken en voor een kleiner exemplaar vervangen.

In 1968 nam het toenmalige VEW-Konzern in de toentertijd nog zelfstandige gemeente Darme de centrale in gebruik. Het was een van de eerste commerciële centrales in Duitsland. In 1977 werd het nucleaire gedeelte van de centrale stilgelegd vanwege schade aan het stoomomvormer. Sindsdien bevindt de centrale zich in "veilige insluiting". De centrale is sinds een fusie in bezit van RWE. In 2013 zal de centrale afgebroken worden. Naast de centrale staat de aardgascentrale Emsland. Enkele kilometers zuidoostelijk staat de kerncentrale Emsland

In 1989/90 werd er op het terrein van de kerncentrale radioactieve melkpoeder opgeslagen. Deze waren radioactief geworden door de Kernramp van Tsjernobyl. Na bewerking is de melkpoeder verwerkt in veevoer.

Weblinks[bewerken]