Keswick (Cumbria)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keswick
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Keswick (Cumbria)
Keswick
Situering
Regio North West England
Graafschap Cumbria
District Allerdale
Coördinaten 54° 36' NB, 3° 8' WL
Algemeen
Oppervlakte 4,5114 km²
Inwoners
(2011)
4821
(1069 inw./km²)
Overig
Postcode(s) CA12
Netnummer(s) 017687
Grid code NY270233
Post town KESWICK
ONS-code E04002416
Foto's
De Zaterdagmarkt
De Zaterdagmarkt
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk
Keswick bij Derwentwater

Keswick (uitspraak: kezzik) is een civil parish in het Engelse graafschap Cumbria. Het is een civil parish, gelegen in het district Allerdale in het Lake District. Keswick is een historische marktstad en telt ongeveer 5000 inwoners. De stad ligt ten noorden van Derwent Water, een van de grotere meren in het Lake District en is een belangrijk toeristencentrum.

Keswick verwierf reeds in 1276 marktrechten van Edward I en de stad kent tot op de huidige dag een zaterdagse weekmarkt in het centrum, rondom de historische uit 1813 daterende Moot hall, een gebouw waar ooit de beraadslagingen van de gemeenteraad plaatsvonden en die nu onderdak biedt aan de plaatselijke VVV.[1]

De plaats kent vele toeristische aantrekkelijkheden, die grotendeels te danken zijn aan de ligging nabij het meer. Ook zijn er enkel musea gevestigd, waaronder het Pencil Museum (Potloodmuseum), een klein museum dat aandacht besteedt aan de oorsprong en ontwikkeling van de potloodindustrie die hier ontstond na de toevallige ontdekking van een vindplaats van grafiet in de onmiddellijke omgeving.[2] De plaatselijke fabriek die hierdoor in de loop der tijd ontstond functioneerde tot 2008, waarna het bedrijf verkaste naar het aan de kust van de Ierse Zee gelegen Workington.