Coniston (Cumbria)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coniston
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Coniston (Cumbria)
Coniston
Situering
Regio North West England
Graafschap Cumbria
District South Lakeland
Coördinaten 54° 22' NB, 3° 4' WL
Algemeen
Oppervlakte 40,9332 km²
Inwoners
(2011)
928
(23 inw./km²)
Overig
Postcode(s) LA21
Netnummer(s) 015394
Grid code SD2996
Post town CONISTON
ONS-code E04002597
Foto's
Coniston
Coniston
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Coniston is een civil parish in het Engelse graafschap Cumbria en maakt deel uit van Lake District. Het plaatsje is gelegen aan het noordelijke einde van het op twee na grootste meer van het Lake District: Coniston Water. Op dit meer worden rondvaarten met een stoomjacht aangeboden.

Aan de westelijke zijde van Coniston ligt de Old Man of Coniston, de hoogste berg van de omgeving, 803 m hoog. Hij is populair bij wandelaars en rotsbeklimmers en goed aangegeven wandelpaden leiden naar zijn top. In het verleden dolf men hier naar koper en leisteen. Ook Tarn Hows, een kunstmatig gecreëerd meer ten noordoosten van Coniston trekt ieder jaar veel bezoekers om zijn mooie omgeving.

De Campbells en John Ruskin[bewerken | brontekst bewerken]

John Ruskin was een dichter en maatschappijcriticus die hier in 1900 in Brantwood overleed. Hij had grote invloed, ook internationaal, met zijn geschriften in de tweede helft van de 19e eeuw. Hij weigerde de optie om in Westminster Abbey te worden begraven en koos voor de lokale kerk als laatste rustplaats. Het Ruskin Museum in Coniston houdt de herinnering aan hem levendig.

Coniston Water is verbonden met Donald Campbell die op het meer op 4 januari 1967 om het leven kwam toen hij een nieuw wereldsnelheidsrecord op water wilde vestigen. Zijn vader, Malcolm Campbell, vestigde eerder op dit meer een wereldrecord in die discipline. Het Ruskin Museum belicht het leven en de exploten van beide mannen.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Coniston zou afgeleid zijn van de Oudnoorse woorden Konigs Tun of nederzetting van de koning. Die koning zou Thorstein zijn geweest, een Viking die zijn naam gaf Thurstinii Watra, de oude naam van Coniston Water.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]