Kinepolis Emmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kinepolis Emmen
Kinepolis Emmen
Opening 2005
Adres Westeind 70
7811 ME Emmen
Aantal zalen 7
Totale capaciteit 1250
Ontworpen door DP6 (R. Alewijnse & C. de Weijer)
Genres commercieel, filmhuis
Onderdeel van Kinepolis
Website
Portaal  Portaalicoon   Film

Kinepolis Emmen, voorheen Utopolis Emmen, is een bioscoop in Emmen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De realisatie van dit bioscoopgebouw liet aanvankelijk op zich wachten. In eerste instantie had het provinciebestuur van Drenthe bezwaren tegen de komst van de bioscoop, omdat deze niet in het provinciaal omgevingsplan paste. Nadat de provincie overstag ging, tekenden omwonenden bezwaar aan wegens het veronderstelde bederf van hun uitzicht. Hun bezwaren werden echter ongegrond verklaard, waarna op 14 april 2005 de bouw van start ging.[1] Na zeven jaren van onderhandelingen en een bouwtijd van ongeveer zeven maanden werd de bioscoop op 22 november 2005 officieel geopend. De 600 genodigden kregen aansluitend de eerst vertoonde film in Utopolis Emmen te zien: Harry Potter en de Vuurbeker.[2] De bioscoop zou in eerste instantie gerealiseerd en geëxploiteerd worden door Kinepolis, maar het plan werd overgenomen door de Utopia Group. Die werd echter in 2015 in zijn geheel overgenomen door Kinepolis. In 2017 werd de naam van de bioscoop ook veranderd van Utopolis naar Kinepolis. Naast de nieuwe naam kreeg de bioscoop ook een flinke opfrisbeurt in 2018, een jaar eerder werd de gevel van het pand gerestaureerd.[3]

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw werd ontworpen door het architectenbureau DP6 en werd genomineerd voor de titel BNA Gebouw van het Jaar. Het vormt de entree voor het centrum van Emmen vanaf de N381/N34. Vanaf de weg valt met name de schuin aflopende onderzijde van het gebouw op, dit zijn enkele van de filmzalen, die boven een waterpartij zweven. Het gebouw zelf is bijna volledig wit, maar doordat hierop verschillende kleuren worden geprojecteerd heeft het gebouw telkens een ander aanzien. In de ruimte tussen de 'zwevende' zalen en het grondniveau liggen de entreehal, horecagelegenheden en foyers van de bioscoop. Het gebouw is 5500 vierkante meter groot en omvat zeven zalen met in totaal 1250 stoelen. Alle zalen beschikken over digitale projectie en het THX geluidssysteem. Één zaal beschikt over het geluidssysteem Dolby Digital 7.1 en SRD. In het complex kunnen ook 3D-films worden afgespeeld.

Filmhuis Emmen[bewerken | brontekst bewerken]

In Kinepolis Emmen verzorgt Filmhuis Emmen, met uitzondering van Pasen en de zomer- en kerstvakantie, elke maandagavond om 20.15 uur en elke woensdagavond om 19.00 uur filmvoorstellingen buiten het reguliere commerciële aanbod om.