Kleine vijverloper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleine vijverloper
Kleine vijverloper
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Hydrometridae (waterlopers)
Geslacht:Hydrometra
Latreille, 1796
Soort
Hydrometra gracilenta
Horváth, 1899
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine vijverloper op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De kleine vijverloper (Hydrometra gracilenta) is een wants uit de familie van de Hydrometridae (waterlopers). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Géza Horváth in 1899.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De zeer slanke, langwerpige wants is meestal zeer kortvleugelig (micropteer) maar kan ook regelmatig in langvleugelige vorm aangetroffen worden en kan 7 tot 9 mm lang worden. De wants is geheel bruin van kleur en heeft opvallend lange pootjes en antennes. De kleine vijverloper lijkt sterk op de gewone vijverloper (Hydrometra stagnorum), die is echter groter, zwart gekleurd en heeft een kop die voor de ogen in het midden twee keer zo lang is als achter de ogen.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wants overwintert als volwassen dier, de volwassen wantsen kunnen het hele jaar door gevonden worden en er zijn in Nederland waarschijnlijk twee generaties per jaar. De nimfen kunnen van mei tot september gevonden worden met een piek in juli. Deze lange periode wijst op een tweede generatie. De soort heeft een voorkeur voor oevers van vennen, sloten, drinkpoelen en kanalen met rijkelijke oevervegetatie. Ze worden niet gevonden in het kustgebied en niet in brak of snelstromend water.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is in Nederland vrij algemeen. Het verspreidingsgebied loopt van Europa (met uitzondering van het Middellandse Zeegebied) tot in Siberië in Azië.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: