Kokermotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kokermotten
Coleophora spec.
Coleophora spec.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Lepidoptera (Vlinders)
Familie
Coleophoridae
Hübner, 1825
Afbeeldingen Kokermotten op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kokermotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Coleophoridae of kokermotten is een familie van nachtvlinders met ongeveer 1500 soorten. De familie komt op alle werelddelen voor, maar de meerderheid komt voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Het belangrijkste geslacht is het soortenrijke Coleophora.

Het zijn in het algemeen erg kleine, slanke motten. De randen van de vleugels zijn vaak gespleten wat een franje-achtige effect geeft. De kleine larven voeden zich aanvankelijk met de binnenzijde van bladeren, bloemen of zaden van hun waardplant. Wanneer ze naar buiten komen om zich met de buitenzijde te voeden, bouwen ze vaak een omhulsel van beschermend, plantaardig materiaal dat met spinseldraden aan elkaar wordt gekleefd. Dit kokervormige omhulsel wordt in het Nederlands "zak" genoemd. Voor hun groei bouwen zij regelmatig een nieuw omhulsel. Zij ontlenen hieraan hun Nederlandse naam kokermotten, die echter verwarrend kan zijn omdat de Psychidae zakdragers worden genoemd.

De rupsen in deze familie zijn strikt gebonden aan hun voedselplanten, ook bij honger eten zij niet van andere planten (monofagie).

Taxonomie[bewerken]

De familie kent de volgende geslachten:

Van deze geslachten komen er in Nederland en België vijf voor:

Referenties[bewerken]