Li Jia Wei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Li Jia Wei
Li Jia Wei
Nationaliteit Vlag van Singapore Singapore
Geboortedatum 9 augustus 1978
Geboorteplaats Peking, Vlag van China China
Portaal  Portaalicoon   Sport

Li Jia Wei (李佳薇, Peking, 9 augustus 1978) is een Chinees-Singaporees professioneel tafeltennisster. Zij schreef samen met Sun Bei Bei in 2008 het dubbelspeltoernooi van de ITTF Pro Tour Grand Finals op haar naam. Daarnaast won ze met de nationale ploeg van haar nieuwe thuisland dat jaar zilver op de Olympische Zomerspelen 2008 in het landentoernooi. Li Jia Wei's hoogste positie op de ITTF-wereldranglijst was een derde plek (in oktober 2005).

Sportieve loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel Li Jia Wei in China werd geboren, werd ze in 1995 door talentscouts naar Singapore gehaald, waar ze op haar achttiende staatsburger werd. Samen met haar teamgenoten Feng Tian Wei en Wang Yue Gu haalde ze een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2008 in Peking, wat voor Singapore de eerste Olympische medaille was sinds het in 1965 een zelfstandig land werd. Het tafeltennisteam verloor in de finale van Li Jia Wei's geboorteland China.

Li Jia Wei behaalde haar grootste sportieve succes nadat ze zich samen met Sun Bei Bei had geplaatst voor het dubbelspel van de ITTF Pro Tour Grand Finals 2008. Daar bereikte ze voor de tweede keer in haar carrière een finale van het prestigieuze evenement, nadat ze in 2005 al in de eindstrijd van het enkelspel stond. Waar ze die eerste keer het goud aan Zhang Yining moest laten, pakte ze deze keer wel de titel. Het duo uit Singapore versloeg daarvoor in de finale Kim Kyung-ah en Park Mi-young uit Zuid-Korea.

Li Jia Wei kwam in competitieverband onder meer uit voor het Hongaarse Statisztika Budapest.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Li Jia Wei in 2007

Belangrijkste resultaten:

ITTF Pro Tour:

Enkelspel:

  • Verliezend finaliste ITTF Pro Tour Grand Finals 2005
  • Winnares Amerika Open 2004, 2005
  • Winnares Slovenië Open 2005
  • Winnares Rusland Open 2006
  • Winnares Taipei Open 2007
  • Winnares Chili Open 2008

Dubbelspel: