Liam Cunningham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liam Cunningham
Cunningham in 2015.
Algemene informatie
Geboren 2 juni 1961
Geboorteplaats East Wall, Dublin
Land Vlag van Ierland Ierland
Werk
Jaren actief 1992–
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Liam Cunningham (Dublin, 2 juni 1961) is een Iers acteur.

Cunningham is het best bekend uit films zoals The Wind That Shakes the Barley, Hunger, Centurion, Black Butterflies en War Horse. Sinds 2012 speelt hij Davos Seaworth in de fantasy-televisieserie Game of Thrones van HBO.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Cunningham werd geboren in East Wall, een stadsgedeelte van Dublin. Hij heeft drie zusters en een broer en werd Rooms-katholiek opgevoed. Cunningham verliet de school op 15-jarige leeftijd en ging voor een carrière als elektricien. In de jaren 80 vertrok hij voor drie jaar naar Zimbabwe waar hij elektrisch materiaal onderhield in een safaripark en leidde Zimbabwaanse elektriciens op. Nadat hij terugkeerde naar Ierland, was Cunningham niet meer tevreden met zijn werk en besloot een acteercarrière na te streven. Hij volgde acteerles en begon te werken in het lokale theater. Cunningham woont nog steeds in Dublin met zijn vrouw Colette, waarmee hij drie kinderen heeft, een dochter en twee zonen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Cunningham werd internationaal bekend door mee te spelen in films zoals The Wind That Shakes the Barley, Hunger, Centurion, Clash of the Titans, Black Butterflies, en The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor. Sinds 2012 speelt hij de voormalige smokkelaar Davos Seaworth in de fantasy-televisieserie Game of Thrones van HBO. Hij werd ook gecast als tovenaar in de televisieserie Merlin. Hij kwam voor in een videoclip van de Ierse alternatieve rockband Kodaline, High Hopes.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]