Lieveheersbeestjes (tramhalte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vorige naam Coccinelles
O. L. Heersbeestjes
Perronsporen 2
Lijn(en) 1
Localisatie
Coördinaten 50° 48′ NB, 4° 24′ OL
Lieveheersbeestjes (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Lieveheersbeestjes

Locatie van de tramhalte

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Lieveheersbeestjes (Frans: Coccinelles) is een tramhalte van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, gelegen in de gemeente Brussel-stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De halte Lieveheersbeestjes werd tot 19 maart 1968 bediend door tramlijn 4, die tussen Beurs en Wiener reed via Stefania en Marie-José. Nadien werd deze halte bediend door tramlijn 32, die tussen Wiener en Houba-de-Strooper reed, en dit tot en met 14 augustus 1985. Van 15 augustus 1985 tot 2018 werd de halte bediend door tramlijn 94.

Tot 1 juli 2007 bediende buslijn 41 de haltes Renbaan van Bosvoorde en Lieveheersbeestjes. Op 2 juli 2007 werd de route gewijzigd, waardoor deze voortaan het station van Boondaal en de halte Brazilië bediende en het trajectdeel Gendarmen — Lieveheersbeestjes afgeschaft werd. Sinds 29 september 2018 rijdt de voormalige tramlijn 94 na verlenging van het traject met het nummer 8.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Beide tramsporen en perrons liggen in de Terhulpensesteenweg, aan beide zijden van het kruispunt met de Onze-Lieve-Heersbeestjeslaan en de Graafdreef. De halte van buslijn 41 lag in de Lieveheerbeestjeslaan voor wat betreft de rijrichting Herrmann-Debroux, en aan dezelfde halte als tramlijn 94 voor wat betreft rijrichting Helden.