Zwervende schaatsenrijder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Limnoporus rufoscutellatus)
Zwervende schaatsenrijder
Zwervende schaatsenrijder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Gerridae (Schaatsenrijders)
Geslacht:Limnoporus
Stål, 1868
Soort
Limnoporus rufoscutellatus
(Latreille, 1807)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwervende schaatsenrijder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De zwervende schaatsenrijder (Limnoporus rufoscutellatus) is een wants uit de familie van de Gerridae (Schaatsenrijders). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Pierre André Latreille in 1807.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De redelijk grote, olijfachtig bruine schaatsenrijder is langvleugelig (macropteer) en kan 13 tot 18.5 mm lang worden. Het achterlichaam is zwart, het halsschild licht roodachtig met aan de voorkant twee donkere vlekken. De aders op de voorvleugels zijn goed zichtbaar omdat ze bedekt zijn met dunne witte haartjes. De poortjes zij geheel rossig, net als de antennes. De antennes zijn langer dan de halve lichaamslengte en het tweede en derde segment zijn samen langer dan het eerste. Als redelijk grote schaatsenrijder kan de zwervende schaatsenrijder in Nederland verward worden met de soorten uit het genus Aquarius. Bij de beekschaatsenrijder (Aquarius najas) zijn de verhoudingen van de antennesegmenten en lengte echter anders en bij de grote schaatsenrijder (Aquarius paludum) zijn de antennes ook korter dan de helft van de lichaamslengte en hebben de pootjes een andere kleur.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wants overwintert als volwassen dier en er zijn misschien af en toe twee generaties per jaar. De volwassen wantsen worden van eind maart tot oktober aangetroffen op stilstaande en langzaam stromende wateren, van regenpoeltje tot grote meren. De wants leeft aan de oppervlakte van het water. Ze kunnen over het wateroppervlak lopen en ze jagen op kleine insecten, die vlak onder het wateroppervlak leven, bijvoorbeeld muggenlarven, maar vooral van insecten, die in het water zijn gevallen.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is in Nederland zeldzaam, waarschijnlijk is het een onregelmatige immigrant vanuit het oosten. Het verspreidingsgebied is Holarctisch, van Europa tot diep in Azië maar ook in Canada en Alaska.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: