Liquidatie (financieel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Liquidatie is een bedrijfseconomische term.

Geld en bankrekeningen worden gezien als liquide middelen (vloeibare middelen), omdat men die gemakkelijk kan inzetten door bijvoorbeeld schulden af te betalen, een nieuw bedrijfsmiddel te kopen, of dividend uit te keren. Hoe meer geld een onderneming heeft, of hoe gemakkelijker zij geld genereert, hoe meer liquide de onderneming is. Liquideren betekent hier dus het omzetten van activa in geld door ze te verkopen.

Soms is een onderneming onvoldoende liquide en is er dringend behoefte aan geld. Al het geld kan bijvoorbeeld gebruikt zijn voor andere dingen, zoals de aanschaf van een pand, een privéopname of hypotheekverplichtingen. Het geld kan vastzitten in een bepaald project dat eerst voltooid moet worden. Leveranciers willen echter meestal zo snel mogelijk betaald worden. Een onderneming die dan in betalingsnood komt, zal er dan wellicht voor kiezen een actief te liquideren.

Wanneer alle activa stuk voor stuk verkocht worden en het bedrijf zijn onderneming staakt, spreken we van liquidatie van het bedrijf. Zeer vaak vindt dit plaats in het kader van een faillissement. Wanneer een bedrijf als geheel verkocht wordt, spreekt men van een verkoop of een overname. Dit is geen liquidatie. Liquidatie om snel schulden af te betalen is overigens vaak niet verstandig. De kopers zullen snel in de gaten krijgen dat de onderneming de goederen hoe dan ook snel kwijt moet. Zij zullen dan lagere prijzen bieden. De executiewaarde van de meeste goederen ligt daarom een stuk lager dan de werkelijke waarde. De wet spreekt hier echter van ontbinding en vereffening.