Mülenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mülenen
Plaats in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Mülenen (Zwitserland)
Mülenen
Situering
Kanton Bern
District Frutigen-Niedersimmental
Gemeente Reichenbach im Kandertal
Coördinaten 46° 38′ NB, 7° 42′ OL
Hoogte 692 m m
Overig
Postcode 3711
Netnummer 033
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland
Letzimuur bij Mülenen

Mülenen is een plaats op 692 m hoogte in het Kandertal in het Berner Oberland in Zwitserland. De Suldbach deelt het plaatsje in tweeën en is tegelijk de gemeentegrens tussen Reichenbach im Kandertal en Aeschi bei Spiez. Mülenen is een van de dorpen van de gemeente Reichenbach. Mülenen ligt aan de Lötschberglinie. Aan de rand van het dorp, aan de overzijde van het spoor, voert de Niesenbahn naar de Niesen.

Geschiedenis en archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

In Mülenen stond de middeleeuwse burcht Mülenen en een muur als dalversperring. Zwitsers noemen dit een Letzimauer. De muur liep dwars door het dal. In 1990 en 1995 werd de muur vrijgemaakt en geconserveerd door de archeologische dienst van het kanton Bern. In de gegraven bron (vooral in Zwitserland Sodbrunnen genoemd) van de burcht werd onder andere een middeleeuwse schaakfiguur van hout met rijke versiering gevonden.

De Sperrstelle Mülenen stamt uit de Tweede Wereldoorlog en geldt als militair-historisch gedenkteken met regionaal belang.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Werner Wild (1997). Reichenbach. Burg und Letzi Mülenen. Die Rettungsgrabungen von 1941 und 1990-96., Bern. ISBN 3-258-05661-7.
Zie de categorie Mülenen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.