Mahashivaratri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Mahashivaratri (Grote Nacht van Shiva) of Shiva Ratri is een Hindoeïstisch feest ter ere van Shri Shiva. Het feest wordt gevierd op de dertiende of veertiende dag (en nacht) na de volle maan van de hindoe maand Phalguna of Magh (Feb/Maart). De toegewijden van Heer Shiva (Shaivieten) vasten op deze dag (soms wordt er wel gedronken of fruit gegeten), maar het feest wordt door vrijwel alle hindoes gevierd. De dag wordt doorgebracht met meditatie op Shiva en het zingen van devotionele liederen (bhajans) ter ere van Shiva. Veel mensen gaan deze dag naar de tempel om aan Shiva te offeren. Vooral het offeren van Bilva bladeren wordt op deze dag als gelukbrengend beschouwd, maar ook kokosnoten, fruit en speciaal bereide heilig voedsel worden aan Shiva en zijn vrouw Parvati aangeboden.

Ook worden er in deze nacht bij enkele Lingams gebeden. Lingams zijn ovale objecten die 9 maanden in de lichamen van deze avatara's groeien en via de mond geboren worden. Zij staan in directe verbinding met Shiva en het symbool Lingam representeert het alfa en omega principe, dat wil zeggen de Ziel (god) kent geen begin en geen einde, dit betrekkend op het vergankelijke stervensprincipe, ofwel de dood.

De toegewijden zingen hymnes en chanten mantra's, vooral Ohm Namah Shivaya. Sommigen zitten rond een heilig vuur en werpen als offergave graankorrels in het vuur terwijl ze zingen voor Shiva. Na de hele dag te hebben gevast en gemediteerd houdt men een nachtwake met doorgaande gebeden en meditatie tot de opkomst van de zon.