Maria-Hemelvaartskerk (Neunkirchen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria-Hemelvaartskerk

Mariä-Himmelfahrt-Kirche

Maria-Hemelvaartskerk
Plaats Neunkirchen

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk

Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Maria-Tenhemelopneming
Coördinaten 47° 43′ NB, 16° 5′ OL
Detailkaart
Maria-Hemelvaartskerk (Oostenrijk)
Maria-Hemelvaartskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Stadsparochiekerk Maria-Hemelvaart (Duits: Stadtpfarrkirche Mariä Himmelfahrt) is een rooms-katholieke kerk in het centrum van Neunkirchen in Neder-Oostenrijk. De kerk is bouwkundig verbonden met het vroegbarokke minorietenklooster.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is in de kern een romaans respectievelijk laatromaans gebouw. Van de twee torens bleef slechts de zuidelijke toren bewaard. Later vonden er laatgotische en barokke verbouwingen plaats.

In verband met de grenslocatie vormde het gebouw vroeger onderdeel van een weerkerkensysteem. Het kerkgebouw had herhaaldelijk te lijden onder zware verwoestingen door invallen van Hongaren en Turken.

In 1631 stichtte Hans Balthasar von Hoyos een klooster voor 12 Duitse minorieten. Het kloostergebouw kwam pas in 1763 gereed.

Het gelui bestaat uit vier klokken van de gieterij Pfundner uit 1951. In de lantaarn van de toren hangt bovendien nog een kleine klok uit het jaar 1907.

In de jaren 1967-1969 werd de kerk grondig gerestaureerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parochiekerk Maria-Hemelvaart, Neunkirchen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.