Melampsora magnusiana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melampsora magnusiana
Spermogonium op stinkende gouwe
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Orde:Pucciniales
Familie:Melampsoraceae
Geslacht:Melampsora
Soort
Melampsora magnusiana
G.H. Wagner (1896)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Melampsora magnusiana is een schimmel behorend tot de familie Melampsoraceae. Het is een roest die behoort tot het complex Melampsora populnea. Het komt voor op populieren en verschillende planten uit de Papaverfamilie (Papaveraceae).

Melampsora magnusiana lijkt sterk op Melampsora aecidioides, maar een moleculaire studie toonde een verschil aan met Melampsora aecidioides. DNA-analyse tussen Melampsora magnusiana en Melampsora rostrupii toonde geen verschil aan, maar door de verschillende eigenschappen van de aecia wordt deze soort door sommige auteurs toch als een aparte soort beschouwd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Spermagonia

Spermogonia zijn amfigenieus, subepidermaal, geel en komen voor aan beide kanten van het blad. De diameter is 140–150 × 80–100 μm.

Aecia

Aecia groeien aan de onderkant van het blad, vaak op de onderste bladeren. Ze zijn oranje en ongeveer 1 mm in diameter. De aeciosporen zijn hoekig, ellipsoide en meten 14–23 × 12–20 μm en de wand heeft een dikte van 1 tot 1,5 μm.

Uredinia

Uredinia hebben een diameter van 0,3 tot 0,5 mm en groeien aan de onderkant van het blad. Urediniosporen zijn omgekeerd eivormig, ellipsoïde of langwerpig, zelden subgloboïde of hoekig en meten 17–28 × 12–21 μm. De sporenwand is wrattig en heeft een diameter van 2,5 tot 3 μm. De parafysen zijn kopvormig, zelden knotsvormig en meten 40-54 × 13-23 μ met een wand van 3 tot 5 μm dik.

Telia

Telia hebben een diameter van 0,5 mm. Ze komen vaak voor in groepen en zijn aan de onderkant bruin. De teliosporen zijn zuilvormig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Melampsora magnusiana komt voor in Europa (Duitsland, Finland, Zweden, Oostenrijk, Litouwen, Letland, Portugal, Estland, Spanje, Roemenië, Slowakije) en Azië (China, Rusland, Japan, Korea) [1].

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor op;