Mijn opa de bankrover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mijn opa de bankrover
Regie Ineke Houtman
Scenario Sjoerd Kuyper
Hoofdrollen Kees Boot
Loes Haverkort
Katja Herbers
Micha Hulshof
Tanja Jess
Lotje Molin
Michiel Romeyn
Terence Schreurs
Waldemar Torenstra
Zoë van der Kust
Mandela Wee Wee
Manoushka Zeegelaar-Breeveld
Première 2011
Genre Jeugdfilm
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Suriname Suriname
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mijn opa de bankrover is een Nederlandse jeugdfilm uit 2011 onder regie van Ineke Houtman, naar een scenario van Sjoerd Kuyper.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tienermeisje Grace (Zoë van der Kust) woont bij haar moeder Birgit (Loes Haverkort) en stiefvader Teun (Waldemar Torenstra). Birgit wil haar niets vertellen over de biologische vader van Grace, Beau, een Surinamer. Grace ontdekt via de nachtclub in Rotterdam waar hij vroeger werkte, en via zijn broer in Nederland, dat hij dood is, maar dat zijn moeder nog wel leeft, en in Suriname woont. Ze wil haar opzoeken, en vraagt haar opa Gerrit (Birgit's vader, Michiel Romeyn), waarmee ze goed kan opschieten, of hij mee gaat. Dat wil Gerrit wel, ook omdat hij wegens dementie door zijn familie in een bejaardenhuis is gestopt, waar hij het niet naar zijn zin heeft.

Hij heeft ook geld genoeg op de bank, maar een probleem is dat hij op aandringen van zijn familie een papier heeft getekend dat blijkt in te houden dat hij ermee instemt dat hij niet meer dan €100 per week van zijn tegoed mag opnemen. Aangemoedigd door Grace berooft Gerrit daarom de bank van zijn eigen tegoed. Twee journalisten (Yes-R en Lange Frans) doen rappend verslag. Gerrit wordt gelijk gearresteerd, maar Grace heeft ongezien het geld van Gerrit overgenomen, en neemt het mee. Gerrit wordt snel weer vrijgelaten omdat het hem, dement zijnde, niet al te kwalijk wordt genomen. Het gestolene wordt verrekend met zijn tegoed.

Birgit stemt uiteindelijk ermee in dat Grace met Gerrit naar Suriname gaat. Ze vertelt Grace dat Beau bij een auto-ongeluk is omgekomen, 's nachts op de dan gevaarlijke weg van Paramaribo naar Albina, en biecht ook aan haar iets op dat ze nooit aan de politie of Beaus familie heeft verteld: dat zij de auto bestuurde. Op aanraden van de stervende Beau hebben ze van plaats gewisseld, omdat ze als 17-jarige geen rijbewijs had.

In Suriname ontmoeten Grace en Gerrit de oma van Grace. Gerrit ontdekt dat hij iets te veel geld van de bank heeft gekregen en maakt het verschil over naar de bank.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]