Misofonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Misofonie (letterlijk: afkeer van geluid, van het Griekse μῖσος (misos) "haat" en φωνή (phónè) "stem, geluid") is het fenomeen waarbij bepaalde, op zich onschuldige, geluiden heftige gevoelens van irritatie, walging of woede kunnen oproepen.

Omschrijving en symptomen[bewerken]

Misofonie is vooral de afkeer van geluiden die door (andere) mensen geproduceerd worden, zoals smak-, slik- en drink en slaapgeluiden, maar soms ook het geluid dat iemand anders maakt, zoals typen op een toetsenbord.

De emoties die worden opgeroepen zijn vaak dermate heftig, dat diegene die last heeft van deze geluiden gaat proberen ze te vermijden. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen met misofonie zich steeds meer gaan isoleren.

Wanneer mensen met misofonie een trigger (een geluid) horen treedt er eerst een fysieke reactie op gevolgd door een emotionele reactie. Een fysieke reactie kan zijn: warm krijgen, transpireren en hoge hartslag.

Sommige mensen met misofonie melden last te hebben van tinnitus (oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid). Er is nauwelijks wetenschappelijke literatuur beschikbaar. Begin 2013 werd de meest uitgebreide studie tot nu toe gepubliceerd, waarin de symptomen van 42 Nederlandse misofoniepatiënten werden beschreven. Tot nu toe zijn er nog geen bewezen behandelingen voor. Op internet worden voor misofonie ook andere benamingen gevonden, zoals selective sound intolerance en selective sound sensitivity syndrome.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties