Ig Nobelprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De zwevende levende kikker waarmee de Nederlander Andre Geim in 2000 de Ig Nobelprijs voor natuurkunde won. In 2010 won hij de 'echte' Nobelprijs voor de natuurkunde. Hij is tot nog toe de enige persoon die zowel een Ig Nobel- als een Nobelprijs heeft gewonnen.

De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, uitgereikt voor tien onderzoeken waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Initiatiefnemer van de Ig Nobelprijs is de Amerikaanse wiskundige Marc Abrahams die de prijs in 1991 in het leven riep. Met uitzondering van drie prijzen in het eerste jaar (zie Administratium, Josiah Carberry en Paul DeFanti), zijn alle Ig Nobel-prijzen toegekend voor waarachtig onderzoek.

Naamgeving[bewerken]

Ig Nobel-prijs is een woordgrapje door de analogie van de naam van Alfred Nobel met het Engelse ignoble. Ig- (= In- (= on...) na assimilatie met de volgende medeklinker) ontkent het kernwoord, hier dus noble, in het Nederlands nobel, edel of edelmoedig. Ignoble betekent dus: gemeen, gewoon, van lage kwaliteit, onwaardig.

Ceremonie[bewerken]

De Ig Nobelprijs wordt gesteund door het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR)[1], met publicaties op het gebied van humoristisch onderzoek. De uitreiking vindt plaats tijdens een gala in het Sanders Theatre van de Universiteit van Harvard: (echte) Nobelprijswinnaars reiken de prijzen uit. Het podium wordt meestal bestookt met papieren vliegtuigjes. Tijdens de ceremonie is de officiële uitspraak "ig no-BELL", niet "ig-noble", maar dit onderscheid ontgaat velen. De ceremonie wordt enkele dagen later gevolgd door de Ig Informal-lezingen aan het MIT, waarin laureaten de kans krijgen hun resultaten en de relevantie ervan aan een gewoon publiek uit te leggen. Deze uitleg heeft een beperking in tijd en als de laureaten over hun tijd gaan komt sinds 1999 een achtjarig meisje (Miss Sweetie Poe) roepen "Please stop, I'm bored" (Stop aub. Ik verveel me).[2] Ook het welkomstwoord en het slotwoord worden met een vast stramien aangekondigd. De jaarlijkse ceremonie wordt gesponsord door de Harvard Computer Society, de Harvard-Radcliffe Science Fiction Association en de Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.

Nederlanders en Belgen[bewerken]

Onder de winnaars uit het verleden bevinden zich verschillende Nederlanders en Belgen:

Nederlanders
Belgen

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties