Mock the Week

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mock the Week
Presentator Dara Ó Briain.
Genre Komische panelquiz
Speelduur per afl. 30 minuten
Bedenker Dan Patterson
Mark Leveson
Presentatie Dara Ó Briain
Vaste gasten Hugh Dennis (seizoen 1-heden)
Andy Parsons (seizoen 3-14)
Chris Addison (seizoen 10-12)
Russell Howard (seizoen 4-9)
Frankie Boyle (seizoen 1-7)
Rory Bremner (seizoen 1-2)
Muziek The Jam – "News of the World"
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Gerelateerde series Whose Line Is It Anyway?
Have I Got News For You
Productie
Producent Angst Productions
Uitzendingen
Start 5 juni 2005
Afleveringen 172 (per 29 september 2017)
Seizoenen 16
Zender BBC Two
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Mock the Week is een Britse panelquiz die gepresenteerd wordt door Dara Ó Briain. Het wordt door productiemaatschappij Angst Productions gemaakt voor BBC Two, waar het voor het eerst werd uitgezonden op 5 juni 2005. Elke aflevering trekt zo'n 3,5 miljoen kijkers.[1]

De serie is bedacht door Dan Patterson en Mark Leveson, die ook verantwoordelijk waren voor het improvisatietheaterprogramma Whose Line Is It Anyway?,[2] de serie waarop De Lama's gebaseerd is. Mock the Week wordt wel gezien als een kruising tussen Whose Line en Have I Got News For You, het Engelse origineel van Dit was het nieuws. De intromuziek is "News of the World", een nummer van The Jam.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma moeten de twee panels zo veel mogelijk punten zien te scoren door vragen te beantwoorden over het nieuws van de afgelopen week, hoewel de vragen en spellen vooral een inleiding zijn voor geïmproviseerde stand-upcomedy, en niet zozeer tot serieuze competitie leiden. Vaak gebeurt het dat alleen de leden van hetzelfde team in een ronde spelen, en eindigt presentator Ó Briain met "points for everyone".

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee teams van drie komieken, met Hugh Dennis en Chris Addison aan de ene kant en Andy Parsons aan de andere. Elk team wordt gecompleteerd door wisselende gasten. Parsons is officieel vast lid vanaf seizoen 3 en Addison sinds het 10e seizoen. In voorgaande seizoenen waren zij al regelmatig te gast.

In seizoen 1 en 2 was Rory Bremner vaste gast met twee gasten in zijn team. Van seizoen 1 tot en met 7 was Frankie Boyle vaste gast in Hugh Dennis' team.[3] Van seizoen 4 tot en met 9 was Russell Howard vast lid van het team van Andy Parsons.

Rondes[bewerken | brontekst bewerken]

Dit zijn de rondes die het vaakst voorkomen in Mock the Week.

Headliners[bewerken | brontekst bewerken]

Deze ronde wordt door alle spelers gespeeld. Een foto verschijnt van een beroemdheid die in het nieuws is geweest, met daarbij initialen van een krantenkop. De teamleden moeten dan raden waar die initialen voor staan, dus wat de krantenkop was. De ronde wordt meestal gewonnen door Andy Parsons.

Between the lines[bewerken | brontekst bewerken]

Dit spel vindt plaats in de Press Pit, een soort lessenaar naast de plek waar Dennis zit. Een speler probeert iemand te imiteren die die week in het nieuws was en een persconferentie geeft. De andere speler vertelt wat die persoon eigenlijk wil zeggen.

Newsreel[bewerken | brontekst bewerken]

Deze ronde wordt gespeeld door een speler van elk van de teams. Een nieuwsreportage wordt afgespeeld zonder geluid. De spelers moeten ondertussen vertellen wat de personen in beeld zeggen, hoewel het in de praktijk vaak nauwelijks te maken heeft met wat er echt gebeurt. De beste individuele speler wint.

Spinning the news[bewerken | brontekst bewerken]

Deze ronde wordt gespeeld in de Performance Area. Er is een "Random News Generator" met verschillende onderwerpen. Een onderwerp (bijvoorbeeld de Olympische Spelen, de politie, Schotland) wordt willekeurig gekozen, en de spelers bieden zich aan als vrijwilliger om hierover een stuk stand-upcomedy te laten zien.

Vanaf het tweede seizoen kreeg deze ronde steeds een andere naam, vaak gerelateerd aan een gebeurtenis in het nieuws, bijvoorbeeld "Harry Potter and the Wheel of News".

If this is the answer, what is the question?[bewerken | brontekst bewerken]

Dit spel wordt door alle panelleden gespeeld. Er worden zes categorieën aangeboden aan een van de spelers. Die kiest er een, en er verschijnt een antwoord op een vraag. Alle spelers moeten raden welke vraag aan dit antwoord vooraf moet gaan.

Scenes we'd like to see[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is meestal de laatste ronde. Alle spelers gaan naar de Performance Area. Hier komt op een scherm een "scenario" te staan, waarna ze een suggestie moeten doen voor als dit ooit zou gebeuren. Onderwerpen zijn geweest "Dingen die de koningin nooit zou zeggen" en "Onwaarschijnlijke zinnen uit het laatste Harry Potter-boek".

Dit spel lijkt erg op "Scenes from a hat" uit de Britse en Amerikaanse versies van Whose Line Is It Anyway?, waarin hetzelfde gedaan wordt, behalve dat de suggesties voor scenario's willekeurig uit een hoge hoed getrokken worden.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]