Dit was het nieuws

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit was het nieuws
De 200e aflevering van Dit was het nieuws. V.l.n.r.: Thomas Acda, Mattie Valk, Harm Edens, Wietze de Jager en Raoul Heertje.
De 200e aflevering van Dit was het nieuws.
V.l.n.r.: Thomas Acda, Mattie Valk, Harm Edens,
Wietze de Jager en Raoul Heertje.
Genre Humor, actualiteit
Presentatie Harm Edens
Vaste gasten Raoul Heertje (1996-2014)
Thomas Acda (1996-2000; 2011-2014)
Jan Jaap van der Wal (2001-2010)
Marc-Marie Huijbregts (2000)
Peter Heerschop (2000)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Uitvoerend producent Angelique de Vries
Productiebedrijf Hat Trick Productions
Uitzendingen
Start 28 juni 1996
Afleveringen 204 (per 8 november 2014)
Seizoenen 33
Netwerk RTL 4 (2010-heden)
Nederland 1 Tros (2006-2009)
Nederland 2 Tros (1996-2006)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dit was het nieuws is een televisieprogramma waarin twee teams satirische opmerkingen maken over het nieuws van de voorgaande week. Het programma heeft de vorm van een spelprogramma, waarin twee teams onder leiding van een spelleider tegen elkaar strijden. De puntentelling is niet belangrijk (we kijken even naar de stand) ook al wordt er wel aan het einde een winnaar aangewezen. Elk team bestaat uit een vaste teamleider en een wekelijkse gast.

Het programma werd van 1996 tot eind 2009 uitgezonden door de TROS. Op 5 juni 2010 heeft RTL 4 één nieuwe aflevering uitgezonden. Dit betrof een eenmalige special die grotendeels in het teken stond van de Tweede Kamerverkiezingen. Na het succes van deze special worden er vanaf 21 mei 2011 ook reguliere afleveringen bij RTL 4 uitgezonden.

Geschiedenis[bewerken]

Dit was het nieuws is gebaseerd op het BBC-televisieprogramma Have I got news for you. Op 28 juni 1996 zond de TROS de eerste Dit was het nieuws uit op Nederland 2. De teamleiders waren Thomas Acda en Raoul Heertje, de spelleider is Harm Edens. Aanvankelijk wekte het programma dezelfde indruk als veel andere mislukte pogingen tot satirische televisie in Nederland, maar dankzij de ledenraad van de TROS kreeg het programma de kans om uit te groeien tot een geslaagde variant op het Engelse voorbeeld.

De kern van medewerkers bleef gelijk tot en met het zesde seizoen (2000), waarna Thomas Acda ermee stopte vanwege zijn zangcarrière met Paul de Munnik (Acda en de Munnik). De zevende serie bestond uit een aantal specials over het EK met Heertje en Peter Heerschop. Voor het volgende seizoen werd Marc-Marie Huijbregts als teamleider aangetrokken. Hij oogstte zo'n succes dat hij een eigen programma kreeg bij de KRO. Van 2001 tot en met 2010 was Jan Jaap van der Wal de vaste teamleider. In het voorjaar van 2011 nam Thomas Acda zijn rol als teamleider weer op zich. Hiermee was de kern van vaste medewerkers tot eind 2014 weer terug in de originele setting, toen Heertje na 33 seizoenen en ruim 200 afleveringen aangaf te stoppen als teamleider. In een reactie hierop gaf Acda aan te twijfelen over zijn toekomst bij Dit was het nieuws, om uiteindelijk te besluiten om eveneens te stoppen met het programma.[1]

Sinds het begin groeiden de kijkcijfers en werd het steeds bekender. Desondanks besloot de TROS in 2009 om te stoppen met het programma.[2] Hoewel andere publieke omroepen interesse hadden getoond in het programma, was de netmanager van Nederland 1, Marcel Peek, van mening dat het programma moest stoppen. Hij vond dat de gasten niet altijd goed genoeg waren en dat er te weinig afleveringen per jaar werden gemaakt.[3] Op 19 december werd, na dertien jaar en iets meer dan 150 afleveringen, de laatste aflevering uitgezonden bij de TROS. Op 15 december 2009 werd in RTL Boulevard bekendgemaakt dat RTL geïnteresseerd was in het programma en dat er gesprekken waren over de voortzetting ervan bij RTL.[4] Begin 2010 werden deze gesprekken hervat. Op 20 mei 2010 werd bekendgemaakt dat RTL één aflevering van Dit was het nieuws zou gaan uitzenden. De aflevering was te zien op 5 juni 2010 en was volledig gewijd aan de verkiezingen. Als de aflevering een succes zou zijn, zouden er waarschijnlijk meer volgen. Harm Edens zei eerst te willen wennen aan de nieuwe zender. Op 23 juli 2010 maakte Raoul Heertje op zijn website bekend dat Dit was het nieuws door zou gaan bij RTL 4.

Rondes[bewerken]

 • Voorronde. Edens begint met: Goedenavond... (...) Dit was er nog meer in het nieuws..., waarna er bewegende beelden worden getoond die van (soms) verzonnen, grappig commentaar worden voorzien. Vervolgens worden de gasten voorgesteld en start de eerste ronde.
 • Eerste ronde: wederom wordt er filmmateriaal getoond en de teams proberen te achterhalen waar deze over gaan. Edens: Beelden uit het nieuws van de afgelopen week met de vraag: waar gaat het over?. Na de eerste ronde is de stand altijd 4 tegen 4.
 • Tussenronde: de teams bedenken een tekst bij een willekeurige foto. Edens noemt een opmerkelijk nieuwsbericht en zegt daarna: Maar goed, dat even tussendoor. Net als de tussenronde. Beide teams krijgen een foto te zien en daar moet een onderschrift bij. Aan het einde van het programma vertellen ze ons wat ze hebben bedacht. Dit item is niet in alle afleveringen te zien.
 • Tweede ronde: de teams krijgen een krantenkop te zien en moeten brainstormen waar het over gaat en/of over wie. Edens zegt dan altijd: Opvallende koppen uit de krant met de vraag: welk bericht stond hieronder?
 • Derde ronde: de teams krijgen vier foto's te zien en moeten achterhalen welke foto niet past bij de overige drie en waarom. Edens: Vier foto's op een rij, een hoort er niet bij, waarna hij een actualiteit benoemt die in dat verband past.
 • Maar zoals (...), gelukkig hebben we de foto's nog. De foto van..., en dan komen de onderschriften van de teams bij de in de tussenronde getoonde foto. (Dit item is niet te zien als de tussenronde na de eerste ronde ook niet te zien is.)
 • Edens leidt het laatste onderdeel in met de woorden Hiermee zijn we aan het einde gekomen van Dit was het nieuws, maar niet voordat we hebben gekeken naar..., waarna er foto's worden getoond met (soms) verzonnen commentaar.
 • Edens sluit het programma af met de woorden: Dit was Dit was het nieuws, goedenavond.

Achter de schermen[bewerken]

Redactie[bewerken]

Het programma komt, evenals het Engelse voorbeeld, spontaan tot stand. Wel weten Acda en Heertje van tevoren welke onderwerpen aan bod komen en krijgen de foto's al te zien waar ze een bijschrift bij moeten bedenken.[5] Er is een redactie van schrijvers verantwoordelijk voor de door Harm Edens voorgelezen, verbindende teksten. De volgende personen (veelal comedians van Comedytrain) zitten in deze redactie:

De eindredactie is in handen van:

Tekstschrijvers[bewerken]

Tekstschrijvers zijn onder anderen:

De productie van Dit was het nieuws is sinds 1997 in handen van Angelique de Vries.

Lijst van gasten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van gasten in Dit was het nieuws voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Ook Thomas Acda stopt met Dit Was Het Nieuws, Mediacourant.nl, 17 december 2014
 2. Dit wás echt het nieuws, Televizier.nl, 12 november 2009
 3. DWHN, Raoulheertje.nl, 15 december 2009
 4. RTL geïnteresseerd in 'Dit was het nieuws', RTL Boulevard, 15 december 2009
 5. Vanavond: dit was het nieuws - Televizier.nl