Moerasbuidelmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Moerasbuidelmos
Moerasbuidelmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermos)
Klasse:Marchantiopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Jungermanniales
Familie:Calypogeiaceae
Geslacht:Calypogeia
Soort
Calypogeia fissa
(L.) Raddi
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het moerasbuidelmos (Calypogeia fissa) is een bebladerd (folieus) levermos in de familie Calypogeiaceae. Het kalkmijdende levermos groeit op leembodem in ravijnen en op taluds op lichte tot schaduwrijke, frisse plekken in bossen, zelden op moerassige plekken en in heidevelden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Moerasbuidelmos groeit vaak in dichte matten op allerlei vochtige tot natte plekken die goed doorlucht zijn en niet echt overstroomd raken. Individuele scheuten tot 4 millimeter breed en tot 5 centimeter lang zijn. De naar achteren gebogen bladtoppen zijn meestal kort scherp ingesneden en zijn daarom tweetandig. Soms zijn de bladtoppen ook puntig tot smal afgerond.

De dunwandige, hexagonale lamina-cellen zijn ongeveer 35 tot 50 µm bij 40 tot 60 µm in het midden van het blad en bevatten 4 tot 8 waterwitte, ovale olielichamen. De onderste bladeren zijn vaak nauwelijks breder dan de stengel, maar niet zelden tot ongeveer 2,5 keer zo breed als deze. Broedlichamen zijn vaak aanwezig, ze zijn ovaal tot ellipsvormig en 24 tot 42 micron groot.

Moerasbuidelmos is doorgaans in het veld goed te onderscheiden (een rond hapje uit de bladtop, knobbels op de wortelblaadjes).

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa wordt het verspreid als een mediterraan-oceanische soort van de laaglanden tot de lagere bergketens. Er zijn ook waarnemingen bekend uit Azië, Afrika en Noord-Amerika.

In Nederland is het een vrij algemeen soort. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst. Hij komt regelmatig voor in moerassen en op rottend hout.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]