Monobaatar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Monobaatar
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Multituberculata
Onderorde:Plagiaulacida
Familie:Eobaataridae
Geslacht
Monobaatar
Kielan-Jaworowska, Dashzeveg & Trofimov, 1987
Typesoort
Monobaatar mimicus
Monobaatar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Monobaatar[1] ('enkele held' uit het Oudgrieks μόνος (mónos), 'alleen, enkel' + Mongoolse baatar, 'held') is een geslacht van uitgestorven zoogdieren uit het Vroeg-Krijt van Mongolië. Het behoorde tot de ook uitgestorven orde Multituberculata en leefde tijdens het tijdperk van de dinosauriërs. Het behoorde meer bepaald tot de onderorde Plagiaulacida en is voorlopig toegewezen aan de familie Eobaataridae, hoewel het wellicht geen lid is.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Monobaatar (Kielan-Jaworowska, Dashzeveg & Trofimov, 1987) is bekend van de soort Monobaatar mimicus, waarvan zelf zeer weinig materiaal bekend is. De soortaanduiding betekent 'nabootsend'.

Het holotype is PIN 3101/65, een linkerbovenkaaksbeen. Een tweede linkerbovenkaaksbeen is toegewezen alsmede twee tanden. Fossiele overblijfselen zijn afkomstig uit het Vroeg-Krijt van Mongolië.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De overblijfselen werden ontdekt in lagen van de Höövör-formatie, uit het Vroeg-Krijt (Aptien of Albien) uit de Gobi-woestijn van Mongolië.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De soort Monobaatar mimicus werd in 1987 benoemd door Kielan-Jaworowska, Dashzeveg & Trofimov en is de typesoort voor het monotype.