Monstera dubia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Monstera dubia
Monstera dubia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Araceae (Aronskelkfamilie)
Geslacht:Monstera
Soort
Monstera dubia
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Monstera dubia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Monstera dubia is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae). Het is een klimplant, die van nature voorkomt in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Het is geen zonaanbidder en klimt van nature tegen bomen, die veel zonlicht tegenhouden, naar boven. Net zoals de gatenplant maakt ook Monstera dubia luchtwortels aan.

Kenmerkend voor deze plant is de extreme gedaantewisseling van jeugdblad tot volwassen blad, waardoor sprake is van bladdimorfie. De jonge bladeren zijn heel met zilveren ornamenten langs de aderen, ouder zijn ze groen en worden ze geperforeerd. De lichte delen uit het jeugdblad maken plaats voor de ruime gaten in het volwassen blad.

Van alle monstera's is het de grootste soort. Volwassen dubia's hebben bladeren vanaf 30 centimeter en kunnen groeien tot ongeveer 130 centimeter.

Monstera dubia is een zeldzame soort en wordt hierdoor zelden als kamerplant gehouden. In huis groeit het graag tegen een stok bekleed met spagnum of boomschors aan.

Dubai verwijst naar 'dubieus', omdat men er niet zeker van was of de soort binnen het geslacht Marcgavia viel, waar het aanvankelijk onder werd geplaatst.