Museum Scryption

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van museum

Het Museum Scryption was een museum in het centrum van Tilburg met als hoofdthema schriftelijke communicatie.

Geschiedenis[bewerken]

De collectie is gestart vanuit de nalatenschap van frater Ferrerius van den Berg, een frater van Tilburg. Er was in het museum aandacht voor de eerste schrijfmachines en computers, het ontstaan van het potlood en later de vulpen plus de balpen, maar ook voor het ontstaan van het Latijns alfabet en in mindere mate andere schriften. Er was een omvangrijke bibliotheek op het gebied van schrift, schrijven en kantoor. Deze bibliotheek was op afspraak te raadplegen. Daarnaast waren er wisseltentoonstellingen.

Ook de verzameling schrijfmachines van Willem Frederik Hermans is na diens overlijden in dit museum opgenomen.

Het Scryption had zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een interactief museum dat schriftelijke communicatie op allerlei manieren belicht: de ontwikkeling van het schrift, de manier waarop je leert lezen en schrijven en persoonlijke verhalen van mensen over waarom zij schrijven. Door samenwerking met onderwijsinstellingen, ontwerpers en kunstenaars was het museum in staat om spanning te brengen in exposities die communicatie in een steeds bredere context belichten.

Sluiting[bewerken]

Per 10 januari 2011, na een bestaan van 22 jaar, is het museum gesloten; de gemeente Tilburg heeft de subsidie stopgezet.[1]

Literatuur[bewerken]

  • Jan Smits, 'Frater stond aan de wieg van museum Scryption', Fraters CMM 1/2009, 27-29

Noten[bewerken]

  1. volkskrant.nl - Museum Scryption in Tilburg noodgedwongen dicht