MyID.be

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

MyID.be is een digitale identificatie-app waarmee Belgische burgers kunnen inloggen bij de overheid, banken, verzekeraars en andere privébedrijven. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische federale overheid startte met het uitwerken van een eigen digitale identificatiesysteem uit onvrede over de monopoliepositie en kostprijs van Itsme. Ze uitte hun bezorgdheid dat Itsme een privémaatschappij is dat in buitenlandse handen kan vallen en dat er geen bruikbaar alternatief is bij plotse uitval ervan.[1][2] In november 2022 werd de nieuwe applicatie met de naam MyID.be geactiveerd voor het grote publiek door de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA).[3]

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

MyID.be kan geïnstalleerd worden op Android en iOS besturingssystemen. Een eenmalige registratie is nodig aan de hand van een Belgisch elektronische identiteitskaart (eID) en een elektronische USB-kaartlezer op de website www.myid.be op een desktop of laptop.

De gebruiker kan vanaf dan inloggen door een QR-code te scannen met hun smartphone of tablet. Er wordt gevraagd om een vijfcijferige pincode in te geven ter identificatie. De gebruiker krijgt zo toegang tot desgewenste particuliere of openbare diensten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Overheid bouwt alternatief voor Itsme: "Heel goed systeem, maar het blijft een app van een privébedrijf". vrtnws.be (28 juni 2022). Geraadpleegd op 11 november 2022.
  2. Onvrede over kostenplaatje Itsme. www.computable.be. Geraadpleegd op 11 november 2022.
  3. Daar is de nieuwe itsme: vanaf nu kun je je ook identificeren met myID.be. vrtnws.be (11 november 2022). Geraadpleegd op 11 november 2022.