Nassaulaan (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nassaulaan
Nassaulaan
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Begin Gedempte Oude Gracht / Zijlstraat
Eind Nieuwe Gracht / Nassaubrug
Algemene informatie
Bestrating Klinkers, stoeptegels en asfalt
Openbaar vervoer Buslijnen 2, 3, 73, 568

De Nassaulaan, voor de demping Kraaienhorstergracht, is een straat in de Binnenstad van Haarlem die loopt in het verlengde van de Gedempte Oude Gracht naar het noorden tot het Nassauplein. Over deze laan rijden veel bussen van het station richting centrum en vice versa. Dit maakt de Nassaulaan een belangrijke doorgangsweg in het centrum van Haarlem.[bron?]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk lag er op de plek van de huidige Nassaulaan de Kraaienhorstergracht, een gracht in het verlengde van de Oude Gracht. De Kraaienhorstergracht liep sinds de uitbreiding van het centrum met de Stationsbuurt vanaf de Raaks naar de Nieuwe Gracht. Voor deze uitbreiding mondde de gracht uit in de noordelijke vestiginggracht. In de stadswallen bevonden zich de Magdalenatoren en de Ravensteintoren. Dit waren echter meer blokhuizen dan torens.[1]

In het verlengde van de Kraaienhorstergracht lag tussen de Nieuwe Gracht en de Achter Nieuwegracht de Nieuwe Kraaienhorstergracht die ook wel de Korte Kraaienhorstergracht of Zijdnieuwegracht heette, deze voormalige gracht staat sindsdien bekend als het korte straatje Zijhuizen.

De Kraaienhorstergracht gracht is samen met de Oude gracht in 1858 gedempt. Dit gebeurde nadat in 1852 de drooglegging van de Haarlemmermeer gereed kwam. Door een verminderde doorstroming van het Spaarne en daarmede ook van de stadsgrachten, veroorzaakten de Haarlemse grachten, vooral bij lage waterstand, veel stankoverlast. Dit was aanleiding de grachten te dempen.

Aan de Nassaulaan was tot halverwege de jaren zestig de uitgeverij en drukkerij De Spaarnestad gevestigd. Het gebouwencomplex van De Spaarnestad werd in 1976 gesloopt en hiervoor in de plaats kwamen woningen. Aan de Nassaulaan staan een zestal rijksmonumenten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nassaulaan, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.