Nationaal monument Colorado

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Colorado National Monument
IUCN-categorie III (Natuurmonument)
Nationaal monument Colorado
Nationaal monument Colorado
Locatie Mesa County, USA
Coördinaten 39° 3′ NB, 108° 41′ WL
Nabije plaats Grand Junction, CO
Oppervlakte 20.534 acres of 83
Opgericht 24 mei 1911
Bezoekersaantal 714.229 (in 2007)
Beheer National Park Service
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Nationaal Monument Colorado, kortweg 'The Monument', is een Nationaal Monument in de Verenigde Staten. Het park ligt in de buurt van de stad Grand Junction, in het westen van de staat Colorado. Het park behoort tot de National Park Service.

Geografie[bewerken]

CONM Independence monument 2.jpg

Het park is een half-woestijn gelegen hoog op het Colorado Plateau. Het is een gebied met een brede variatie aan wild en vegetatie. Men kan er wandelen, paardrijden, fietsen of toeristische tochten maken met de wagen. Vlakbij zijn de Book Cliffs en de grootste afgetopte berg ter wereld: de Grand Mesa.

De bekendste attractie is de Monument Canyon, die zich uitstrekt over de ganse breedte van het park, en rotsformaties omvat zoals Independence Monument, de Kissing Couple, en Coke Ovens.

Geschiedenis[bewerken]

Monument Canyon

Het gebied werd voor het eerst geëxploiteerd door John Otto, die in het begin van de 20ste eeuw in Grand Junction kwam wonen. Voorheen werden de canyons als ontoegankelijk voor mensen geacht. Otto begon paden aan te leggen op het plateau en in de canyons. Naarmate zijn werk en ook de pracht van het gebied meer bekendheid verwierf begon de lokale krant te lobbyen voor erkenning als nationaal monument. Dit gebeurde uiteindelijk in 1911. Otto werd ingehuurd als de eerste park ranger, die het toezicht bleef houden over de aanleg van paden en wegen.

De 'Coke Ovens Overlook' is een van de schilderachtige landschappen in 'The Monument'

Wandelpaden[bewerken]

Het park telt talrijke wandelpaden, van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraad. In het park kunnen de zomerstormen plots overstromingen veroorzaken en wandelpaden onbegaanbaar maken. Men komt er ook ratelslangen tegen en het is er overal ruw terrein. Hoewel de paden goed onderhouden zijn, is alleen op stap gaan niet verstandig.

Externe links[bewerken]