National Rifle Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het hoofdkwartier van de NRA in Fairfax, Virginia, VS

De National Rifle Association, gesticht in New York City in 1871, is een Amerikaanse belangenorganisatie die zich inzet voor het recht wapens te mogen dragen, een grondwettelijk recht in de Verenigde Staten. Als gevolg van haar grote ledenaantal en sterke lobby (Charlton Heston was jarenlang president van de organisatie) is de NRA een invloedrijke en machtige organisatie in de Verenigde Staten. De NRA werpt zich op als verdediger van het Tweede amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, dat burgers het recht geeft op het 'houden en dragen' van wapens.

Anno 2013 heeft de NRA ruim 4 miljoen leden. De organisatie houdt jaarlijks een conventie op een centraal gelegen locatie in de Verenigde Staten. Het meerdaagse evenement wordt bijgewoond door 70.000 tot 100.000 bezoekers. De conventie van 2012 was in St. Louis, Missouri. In 2013 heeft de 'Annual Meeting' plaats in Houston, Texas en in 2014 is het de beurt aan Indianapolis, Indiana.

Ook niet-Amerikanen kunnen lid worden van de organisatie. De NRA heeft een duizendtal leden in Europa, onder wie enkele in Nederland.