Neptunus en Triton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neptunus en Triton, door Gian Lorenzo Bernini in het Victoria and Albert Museum in Londen

Neptunus en Triton is een sculptuur van de 17e-eeuwse Italiaanse architect en beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini. Het beeld is te bezichtigen in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Het beeld werd gemaakt in opdracht van de kardinaal Peretti Montalto om de vijver in zijn tuin, bij zijn villa op de berg Esquilinus, meer te versieren. Later werd het beeld opgekocht door een Engelsman.

Het onderwerp van het beeld komt uit Vergilius' Aeneas. Neptunus kalmeert de zee zodat Aeneas kan doorvaren. Triton, de zoon van Neptunus, geeft een signaal met zijn schelphoorn.

Het beeldhouwwerk werd eigenlijk gemaakt als fontein waarbij water uit de schelphoorn kwam.