Nikola Tsolov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nikola Tsolov
Nikola Tsolov in 2022.
Geboren 21 december 2006
Geboorteplaats Sofia
Nationaliteit Vlag van Bulgarije Bulgarije
Huidig kampioenschap FIA Formule 3-kampioenschap
Team ART Grand Prix
Portaal  Portaalicoon   Autosport

Nikola Tsolov (Bulgaars: Никола Цолов) (Sofia, 21 december 2006) is een Bulgaars autocoureur. In 2022 won hij het Spaans Formule 4-kampioenschap. Vanaf 2023 maakt hij deel uit van de Alpine Academy, het opleidingsprogramma van het Formule 1-team van Alpine.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Karting[bewerken | brontekst bewerken]

Tsolov begon zijn autosportcarrière in het karting in 2016. In 2016 en 2017 werd hij kampioen in de Mini-klasse van het Bulgarian Republic Championship. In 2018 stapte hij over naar het Italiaanse kampioenschap. Hij reed in een kart van Kart Republic en werd gesponsord door FA Racing, het team van Formule 1-coureur Fernando Alonso. In 2019 won hij de 60 Mini-klasse van de WSK Open Cup en werd hij zevende in het wereldkampioenschap voor junioren. In 2021 werd hij tweede in zowel de X30 Senior-klasse van het Italiaanse kampioenschap als de OK-klasse WSK Final Cup en werd hij derde in de OK-klasse van Champions of the Future. Vanwege zijn resultaten werd hij door Alonso uitgenodigd om samen met hem deel te nemen aan de 24 uur van Dubai voor karts, waarin zij derde werden.

Formule 4[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 stapte Tsolov over naar het formuleracing en debuteerde hij in het Spaans Formule 4-kampioenschap bij Campos Racing. Tevens kreeg hij in Alonso een nieuwe manager en werd hij opgenomen in de Alpine Academy als gelieerd coureur. Gedurende het seizoen behaalde hij 13 zeges in 21 races, waaronder alle drie de races op het Circuit Ricardo Tormo Valencia, het Circuit de Spa-Francorchamps en het Circuit de Barcelona-Catalunya. Al in het voorlaatste weekend op het Circuito de Navarra werd hij gekroond tot kampioen in de klasse, waarin hij uiteindelijk 400 punten zou halen.

Formule 3[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 debuteerde Tsolov in het FIA Formule 3-kampioenschap, waarin hij uitkwam voor het team ART Grand Prix. Ook werd hij volwaardig lid van de Alpine Academy. Een zevende plaats op Spa was zijn beste resultaat en hij eindigde met 6 punten op plaats 22 in het klassement.

In 2024 blijft Tsolov actief in de FIA Formule 3 bij ART.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]