Oculinidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oculinidae
Koudwaterkoraal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Anthozoa (Bloemdieren)
Onderklasse:Hexacorallia
Orde:Scleractinia
Familie
Oculinidae
Gray, 1847
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Oculinidae op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Oculinidae is een familie van neteldieren uit de klasse Anthozoa (bloemdieren).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het koraal kan 3 meter hoog worden maar het groeit wel langzaam. Lophelia, de meest bekende koudwaterkoraalsoort, groeit met 2,5 cm per jaar. Koudwaterkoraal kan heel oud worden, de oudste geregistreerde koudwaterkoraal was circa 8500 jaar oud.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze diertjes kunnen in het complete donker en bij heel lage temperaturen leven. Ze behoren tot de groep dieren, ook wel Cnidaria genoemd en zijn familie van de zeeanemonen. Koralen leven net als anemonen op een vaste plaats en halen voedsel uit het water met hun tentakels. Sommige koralen op het rif bestaan uit een enkele poliep, terwijl andere soorten kolonies vormen van soms wel honderden tot duizenden poliepen. Deze poliepen hebben een ring van bewegende tentakels, die om de mond zitten. Met hun kleverige tentakels vangen koralen voedseldeeltjes uit het water. Netelcellen in de tentakels kunnen de prooi verlammen en door de tentakels te bewegen wordt het voedsel deeltje naar de mond gebracht.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Koudwaterkoralen leven in het water op een diepte tussen 200 en 1000 meter, bij een watertemperatuur tussen de 4 en 13 °C. Koudwaterkoraal komt het meest voor in fjorden.

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]